מוקדש לשבוע הספר
ידידי יולי שפירא, עורך התוכניות במרכז תרבות בית אריאלה, הציע לי סלוגן לשבוע הספר
הספריה – בפעם הבאה שיש לכם שנה פנויה !
על משקל הסלוגן "מוזיאון תל אביב לאומנות – בפעם הבאה שיש לך שעה פנויה".
כי ספר אינו עניין לחויה רגעית, משהו שאפשר לעשותו בהיסח הדעת. ספר מחייב לפנות זמן, והרבה זמן.
אבקש להאיר זוית נוספת לאותו עניין. התחום שאני מופקד עליו בספריית הרמב"ם הוא ספרי יהדות . לפני מספר חודשים הגיע אברך לספריה עם קסדה בידו. הוא אסף חומר רב בנושא שעמל עליו ובקש להדפיס עבורו ממאגרי הספריה. סיכמנו כי כתמורה לשירות יביא לנו ספר שחיבר בעבר. האברך ביקש כי אמתין רגע, ירד לאופנוע שלו והביא לי עותק מספרו "גן נעול" על הלכות ייחוד. הופתעתי מאד לקבל ספר המכיל כשש מאות [!] עמודים וכולו מוקדש לנושא אחד: הלכות ייחוד.
ייחוד – איסור הימצאות איש ואשה לבדם במקום שאין דרך בני אדם להגיע לשם באותה שעה. כגון שהמקום הוא סגור, מרוחק, חשוך או בכל מקום אחר שקיים בו חשש לביאת איסור בזמן הימצאותם יחדיו. (אנציקלופדיה תורנית מרוכזת)
ייחוד הוא חידוש יהודי נפלא. אנו חיים בתקופה שבה הטרדה מינית הינה נושא בכותרות העיתונים (ולצערנו גם בארזים נפלה שלהבת…). ידיעת ההלכה היהודית בדיני ייחוד ויישומה במקומות עבודה מבטיחה מקדם בטיחות גבוה בתחום רגיש זה.
חשבתי לעצמי, שש מאות עמודים עמוסים לנושא אחד? מי יספיק לעבור עליו?
לעומתו, אציין כי בספר ההלכה הבסיסי "שולחן ערוך", הלכות ייחוד מרוכזים בסימן אחד בלבד ובו עשרים סעיפים. ראו נא שולחן ערוך יורה דעה אבן העזר סימן כב. מדריך קצר ומעשי לכל משתמש.
הנפח של הספר החדש מעיד כי נועד לאלו שעיתותיהם בידיהם.
מי שרוצה לצלול לתוך ים ההלכה לאורכה ולרוחבה יואיל בטובו למצוא שנה פנויה…
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך
שירות סריקה ומשלוח חומר תורני מתוך ספרים וכתבי-עת ישנים וחדשים
פרטים נוספים פנה אלינו rambaml1@gmail.com
א. הספר נמצא ב'אוצר החכמה' (http://www.otzar.org/wotzar/Book.aspx?152246&😉
ב. בספר כגון זה, מיועד לכמה מטרות:
1) המעיין בשאלה ספציפית יוכל לפתוח למצוא את סיכום הדעות השונות והכרעת ההלכה.
2) הרוצה לקבל מושגים כללים על הנושא – יקרא את המדור 'יסודות בייחוד'.
3) הלומד הלכות ייחוד בעיון ובהעמקה יוכל להיעזר הרבה בספר זה.