טועמיה – חיים זכו
על חלות שבת וחלות חג
מנהגי ישראל זכו לעדנה בתקופה האחרונה. ספרים רבים נכתבים על מנהגי עדות וקהילות בישראל. מדורים קבועים בעיתונות בימי שבת וחג מוקדשים לנושא.
אין הכוונה כאן בדווקא מנהגים הלכתיים מחייבים אלא גם למנהגים עממים – ולעיתים גם מוזרים , שאין איש יודע את טעמם ומקורם.
ידידי הרב דוד נחמן רוטנר כותב טור שבועי מלא עניין על מנהגים בעיתון הירושלמי החדש "המבשר", ובהם מביא לרוב את מנהגי קהילות החסידים.
אחת הרשימות האחרונות עסקה בשאלה מדוע משנים את צורת החלות בתקופת החגים ? מדוע החלות בחודש תשרי הן עגולות ולא ארוכות, כתבניתן כל השנה ?
חשבתם פעם על כך?
והנה ישנה תשובה. מדובר במנהג אשכנזי קדום. החלות העגולות דומות ל"כתר מלוכה".
בעבר אף נהגו לעשות עם שתי קצות הבצק צורת כנפיים, לרמז על הכרובים אשר על ארון הברית, אשר היו פורשי כנפיים, ובכך מרמזים לרחמים, שיפרוש ה' כנפיו עלינו. חלות אלו מכונות "פויגל חלות" כלומר "חלות ציפורים".
בני בכורי מחלק מידי יום ששי ברעננה חלות ממאפיית הצבי בבני ברק. חלות אלו נודעות בטעמן הטוב. בערב ראש השנה האחרון ירדתי באשמורת הבוקר לעזור לו בהעמסת החלות מהמאפיה. שם למדתי שישנם גם "חלות שטריימל", חלות שנאפות לגובה והן מרשימות בצורתן כאותה מגבעת חסידית העשויה מפרוות, המיוחדת לשבת , הקרויה שטריימל (ואולי כאן הכוונה לסוג הגבוה של השטריימל המכונה 'ספודיק').
כשספרתי על כך למיודעי ר' דוד נחמן רוטנר אמר לי , שהוא מכיר "מצות שטריימל", ביטוי קצת נלעג למי שלא מצליח לעגל את הבצק של המצה וקצוות יוצאים לו מכל הכיוונים, כשטריימל של שבת.
מיזם חדש לקירוב יהודים לתורה ומצוות:
אני אישית סבור, שכל מי שזוכה לטעום טעם של חלת שבת ולא פעם אחת בלבד מובטח לו שהוא בן עולם הבא.
הדרך לקירוב יהודים לתורה עוברת דרך ריחן וטעמן המיוחד של חלות שבת וחג.
אני מציע מיזם תשובה חדש: דוכני ערב שבת ובו יחלקו חלות שבת טריות וריחניות לכל יהודי.
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
נא פנה אלינו rambaml1@gmail.com
להשאיר תגובה