דגים, רבותי, דגים
(עלי ספר לפרשת שמיני)
פרשת השבוע עוסקת בכשרות בעלי החיים לסוגיהם: מהלכים על ארבע, מעופפים ודגים שבמים.
זו הזדמנות בשבילי להאיר סוג של פרסומים, המוטלים בקרן זוית, אף שמכילים עושר תורני ומחקרי רב. מדריכי הכשרות של הבד"צים השונים יוצאים לאור על פי רוב פעם בשנה, לקראת חג הפסח. חוברות עבות כרס המכילות מידע שימושי לצרכן ולצדו גם פריסה רחבה של נושאים המעסיקים את גופי הכשרות בהווה או בעבר. חוברות אלו, יש להן מימד פרסומי לא מבוטל ולכן הן יוצאות בהידור רב על נייר כרומו ובצבעוניות מושכת עין.
כדי להגיע לרמת כשרות גבוהה יש צורך בשילוב של תורה ומדע, בידיעת המציאות לפרטיה ובשימוש בטכנולוגיות מתקדמות. לכן מצויים בבטאונים אלו מאמרים מצויינים הנכתבים ע"י מומחי כשרות. כמדומני, שמאמרים אלו אינם ממופתחים במאגרים השונים (וונדר ושות') ולכן אינם ידועים לכל.
כדוגמא לכך, בחרתי לציין שני פרסומים שפורסמו בשנים האחרונות בנושא כשרות הדגים:
1. נתיבות הכשרות, חוברת י"ז , ערב פסח תשס"ג (2003).
נותן הכשרות: בד"ץ מחזיקי הדת (בעלז)
מוסקוביץ, אברהם דוד. דגי הטונה, מהים עד למפעל. עמ' צט -קיז
מחקר בן שנתיים, הסוקר את תהליך ייצור כל סוגי דגי טונה בבתי הגידול הטבעיים באוקיינוסים. המאמר מלווה בתמונות צבעוניות.
(המחבר פרסם מאמר נוסף בנושא. "שאלת כיבוש בדגי טונה למהדרין". בתוך אור ישראל חוברת לג, תשרי תשס"ד, עמ' פא-צד)
2. דעת כשרות. חוברת 13, ערב פסח תש"ע (2010)
נותן הכשרות: בד"ץ יורה דעה (הרב שלמה מחפוד).
עורך החוברת ר' יעקב ידידיה עדני הקדיש את חלק הארי מהחוברת לבעיות של דגים. מחבר המאמרים עושה 'שימוש' אצל מדענים ורבנים בני דורנו בשאלות של זיהוי ומציאות.
בחוברת אחת נמצאים מאמרים בנושאים אלו:
מבוא לכשרות הדגים ועל החידקניים ודג האספן (עמ' 75-89), פרשיית כשרות הדגים – טורקיה (עמ' 89-94), פרשת דג הצ'יגא (עמ' 95-110), פולמוס השטירל (עמ' 110-164), שאלת הדג מגרוזיה – הברבוט (עמ' 165-176), דג – ה'פאר' בטוניס (עמ' 176-186).
בספריית הרמב"ם אנחנו משתדלים לאסוף מדריכי כשרות אלו ולשומרם לטובתכם !
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
rambaml1@gmail.com
אחת הבעיות הקשות הינו המיון הנעשה לאחד הדייג .בין הכשר והלא כשר בגדי הטונה . כאשר ברשתות הדייג הדגה הינה מכל סיגי הדגים בעירבויה וכך ממשיך הטפול ללא מיון במדינות דרום אמריקה. ובמיוחד שהעלות של המיון כספית יקרה מאוד בצורה ידנית. הרבנים מצאו דרך שניתן למיין שהינה מדויקת ואחראית ובביקורת הכשרויות הנדרשות . וזאת על ידי שאיבת הדגים בצורה מבוקרת מתוך האוניה למקום הנדרש להמשך הפעילות כמובן בפיקוח הנדרש . וזה רק אחד מפטרונות למיון הטונה . לתשומת לב הצרכנים לכשרות וכדי שתבינו על מה ה ע ל ו י ו ת הכשרותיות הנצרכות כיום . חג כשר ושמח . בן ציון רוטנברג
יישר כוח על הדברים המענינים שאתה מביא לידיעת הצבור.
בברכת חג כשר ושמח
יהושע ישרים