בס"ד
"שמעון הצדיק אומר:
על שלשה דברים העולם עומד על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים"
(פרקי אבות)
רשימה שבועית לפרשת צו
הפירוש המקובל על "העבודה" הוא סוג של עבודת רוחנית כדוגמת עבודת הקורבנות, עבודת התפילה או עבודת המצוות.
הרב פינחס קהתי כתב בפירושו למשנה, שיש מפרשים "על העבודה" – כפשוטה, כגון חרישה וזריעה.
פירוש זה מצוטט בשם "ספר המאור בשם לב אבות".
פרופסור יוסף תבורי האיר לי, שספר המאור הוא פירושו של הרמב"ם למשנה, והכוונה לפירוש המשנה במהדורת רמב"ם לעם (תל אביב תש"ט 1949). מקור הדברים הוא רק בהערותיו של המהדיר הרב מרדכי דב רבינוביץ שם.
בנוסף יש להעיר על דברי הרב קהתי, כי הציטוט מ"לב אבות" מתייחס רק לפתיח ואילו ההסבר הנרחב הוא של הרב רבינוביץ.
ספר "לב אבות", הוא פירוש למסכת אבות, שחברו רבי שלמה בן יצחק לבית הלוי הספרדי. נדפס בשלוניקי בשנת שכ"ה (1565). ספר זה יקר המציאות, היות ולא נדפס שנית מאז. עותק דיגיטאלי של הספר נמצא באתר ספרים סרוקים של הספריה הלאומית ובמאגרים נוספים. ראו נא כאן.
מכאן, לכאורה, תמיהה רבתי על דברי הפלסתר שפורסמו בחוברת "יורו משפטיך ליעקב" (זכרון יעקב, תשנ"ד 1994)
אכן הרב פינחס קהתי היה חבר בתנועת המזרחי. הוא כתב את פירושו תחילה כקונטרסים המיועדים לציבור העמל במלאכתו וחפץ ללמוד משנה יומית. ייתכן שהרב פינחס קהתי "אמר את עצמו", בכך שבחר להביא גם פירוש זה בפירושו המצויין למשנה. אך פירושו לדברי שמעון הצדיק בפרקי אבות אינו מקורי, משל עצמו, אלא הוא לקוח מדברי הקדמונים.
שבת שלום
אבישי
—————————
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
נא פנה אלינו rambaml1@gmail.com
ישר כוח על הדברים הנכוחים
בוקר טוב
אכן, הפירוש מובא בסוף העמוד, אבל לא נזכר שם שבזה האדם שותף במעשה בראשית, ורוח הדברים רחוקה מאד, כי ודאי העולם בפועל מתקיים, בין היתר, על ידי העוסקים במלאכה, וזה בדיוק הפירוש שם, שיש בעולם בין אנשי הגות ובין אנשי מעשה, ועל זה איש לא היה יוצא כנגד, הרי זו המציאות. אבל כשמובא בהקשר אחר, כאילו בזה האדם שותף להקב"ה, וניתנת הצדקה אידאולוגית לאדם ללכת לעסוק במלאכה, כזו שאין לה כל רמז בפירוש שבלב אבות, זה ודאי לא תקין.
לר' פנחס דרעי,
אכן רמזתי על כך ברשימתי .
אבישי
בוקר טוב
חסר כאן מאד הצילום מספר לב אבות עצמו, היכן פירש כן. אבל בבדיקה שם, נראה שלא היו דברים מעולם. זה לשונו בביאור מהות "העבודה" במשנה: המעשה הטוב אשר יעבוד אדם ויעשה. מאד קשה לראות בזה מקור לפירוש של הרב רבינוביץ, שמדובר במלאכה. לא נזכרה כלל מלאכה (והלשון "יעובדו" היא בדיוק כלשון המשנה, "עבודה", כך שקשה להוציא מזה משהו, ודי ברור שכונתו לכלל המעשים הטובים שאדם עושה (שכיון שהוא דבר מעשי, הרי זו "עבודה" בניגוד לתורה). אם כן, גם שיש לדון לזכות את הרב קהתי, שהוטעה על ידי הרב רבינוביץ (ובכלל צורת החוברת המובאת אינה מכובדת במיוחד), הרי שעצם הדבר שלא בדק במקור, בפירוש חדשני כזה, הוא בעיה, וכמובן שאת עיקר הטענה על שיבוש, יש להפנות למקורם האמיתי.
שלום. מצאתי את הספר גם בהיברובוקס, אבל לא מצאתי את הפירוש הזה. תוכל לצרף צילום של העמוד בו מובא פירוש זה. תודה.
שלום
החלפתי את הקישורית כך שההפניה כעת היא לדף עם הפירוש.
הכוונה היא לפירוש האחרון ב"לב אבות", המופיע בסוף הדף.
עיינו שם שמדבר על חרישה וזריעה.
שבת שלום
אבישי