בע"ה
"לשום שמו שם" (יב, כא)
רשימה לשבת פרשת "ראה"
במחסן הספריה מצאתי כרכים בודדים של תלמוד בבלי, שנדפס בוילנה בין השנים תרס"ז – תרע"א (1907-1911), על ידי האלמנה והאחים ראם.
באופן בולט במיוחד ובאותיות אדומות נרשם בדפי השער את שם הבעלים: שלמה מענדעלאוויטש.
————————–
לא זוכר שראיתי בספר אחר חותמת כזאת, בולטת וחריגה בגודלה .
הסתקרנתי. מי הוא שלמה מנדלביץ' ?
אספתי פיסות מידע נוספות מתוך כריכות הספרים, בתקוה שבצירוף כולם תיפתר התעלומה.
הרי הן לפניכם:
- שתי חותמות אישיות.
שם אביו היה חיים אליעזר והוא גר בזאלעשט.
רישום האותיות הלועזיות מורכב מאותיות וצירופים הטעונים פענוח*.
M.M. – כנראה ראשי תיבות של מחוז מרמרוש (רומניה)
צירוף אחד חוזר בשני החותמות באופן דומה: MARAGYULAFALUA / M. GUALAFALU
————————————
2.
שלמה מנדלביץ' היה גבאי החברה משניות דק"ק זאלעשט.
————————————-
3. רישום לידה
שלשה ימים לפני ראש השנה של שנת תרע"א (1911) נולד לו בן ושמו נתנאל.
—————————————-
4. רישום בעלות
"זה הגמרא שייך להנגיד החסיד איש יקר רוח חו"ב ה"ה כש"ת מו"ה שלמה מענדעלאוויטש נ"י".
———————————
עם הנתונים האלו נגשתי לחפש בגוגל.
מצאתי רשומה קצרה ב MyHeritag.
שלמה סולומון מנדלוביץ, נולד ב-1889
שלמה סולומון מנדלוביץ נולד בשנת 1889, לחיים אליעזר מנדלוביץ ולשרה פסיה מנדלוביץ.
שלמה נישא לרייזל רוזה מנדלוביץ לבית דרומר.
רייזל נולדה בשנת 1890.
היו להם 7 ילדים: בן ציון מנדלוביץ', שרה פסיל מנדלוביץ ו-5 ילדים נוספים.
—————————————————
בעקבות המידע החדש על שמות הילדים נסיתי צירופים שונים בגוגל, עד שמצאתי אתר מרשים ומלא תכנים לזכרו של בן ציון מן (תרפ"ז-תשע"ד,1927-2014).
בן ציון מן הוא בן ציון מנדלוביץ, ששרד לבדו מכל משפחתו את השואה.
בתוך סיפורו האישי שזורים פרטים על אביו, ר' שלמה, חייו ומותו.
מתוך האתר:
בן ציון מן נולד למשפחה שהשתייכה לחסידות סאטמר והוא היחיד מכל המשפחה ששרד את השואה. ב-1948 עלה לארץ ישראל, נלחם במלחמת העצמאות ונפצע ברגלו…
ילדותו
בן ציון נולד בתאריך כ"ד בכסלו תרפ"ז, 18 בדצמבר 1927.
הוריו, שלמה ורייזל מנדלוביץ, התגוררו בעיירה אוקנה-שוגאטאג הנמצאת במחוז מרמרוש ברומניה, לא הרחק מהעיר סיגט. הקהילה היהודית בעיירה מנתה כמאתיים וחמישים נפשות. הוריו השתייכו לחסידות של הרבי מסיגט וגם לזרם החסידי סאטמר. הם גידלו שבעה ילדים: נתנאל, יחיאל, רפאל, שרה-פסיה, בן ציון, משה ופנחס. למשפחה הייתה חנות כלבו ובנוסף הם מכרו שתיה חריפה, טבק ודברי טקסטיל. היחסים עם המקומיים היו טובים ולאביו היה קשר תמיד עם מפקד המשטרה המקומית, שהתגורר בשכנות אליהם. הכל התקיים על מי מנוחות עד שפרצה מלחמת העולם השנייה וגם אז היה נראה שהמלחמה לא תגיע אליהם. באמונה ובתקווה הם קיוו שהמלחמה תסתיים והסכנה לא תפגע בהם. רק בתחילת שנת 1944 החלו הגרמנים להתקדם לעבר הונגריה ורומניה ואז כבר היה בלתי אפשרי להימלט מהאזור.
פרוץ מלחמת העולם השנייה
בתאריך 19 במרץ 1944 פלשו הנאצים להונגריה וסביבתה. בכ"ג בניסן תש"ד קיבלו יהודי העיירה הודעה מהשלטונות שתוך ארבעה ימים הם נדרשים לעזוב את בתיהם ולעבור לגטו ברבשט. באיסרו חג של פסח הם נאלצו לעזוב את הבית ולקחת עימם דברי לבוש וכסף ולמצוא מקום ללון בבתי היהודים בברבשט. הצפיפות הייתה גדולה ולמזלה של המשפחה האב שלמה הספיק למכור את ביתם ולקבל סכום כסף, שתמורתו הם קנו דברי מזון לתקופה בה שהו בגטו. הגרמנים אסרו על היהודים לצאת מתחומי הגטו וכך הם שהו בתנאים קשים במשך כחודש. בתאריך כ"ד באייר, 17 במאי, הם נלקחו לעיר סיגט ולאחר כיום הם הועלו על רכבות בדרך לפולין.
נסיעה האחרונה
למחנה אושוויץ-בירקנאו הם הגיעו בבוקרו של יום כ"ד באייר תש"ד. הייתה המולה ברמפה אליה הורדו היהודים בכוח ובאלימות. מיד הם הופרדו לטור של נשים ולטור של גברים והחלה הסלקציה. ברגעים אלה בן ציון היה ליד אביו והוא הבחין באמו ובאחותו שרה ובאחיו פנחס נשלחים לטור אחורי. אביו גער בו מדוע הוא אינו קורא להם שיבואו אך תוך זמן קצר נשלח אביו שמאלה. בן ציון החל לרוץ אחריו אך הוחזר ע"י החיילים. הוא שוב החל לרוץ אחרי אביו והפעם הוחזר באלימות למקומו. היות והוא היה נער.
הוא נשלח לטור הימני. רק כעבור שעות ספורות הבין כי הטור שמאלה נועד למוות ואילו הטור הימני נועד לעבודה ולחיים. במחנה אושוויץ שהה כשבוע ימים ולאחר מכן נשלח לעבודות כפייה בהנחת פסי רכבת, בחיתוך עצים ובהמשך בעבודות מטבח במחנה של הצבא הגרמני. בחודש פברואר 1945 הסתיימה המלחמה בניצחון צבא בנות הברית.
ללא משפחה
בתאריך 10 בפברואר 1945 בן ציון הנער השתחרר ממחנה העבודה ויחד עם קבוצת יהודים הם התגוררו בבית נטוש בעיירה קטנה. לאחר מספר שבועות הם נדדו בדרכים ובחודש יולי 1945 בן ציון הצליח להגיע חזרה לעיירה אוקנה-שוגאטאג מתוך תקווה לפגוש בני משפחה שאולי נותרו בחיים. הוא פתח מחדש את חנות הכלבו המשפחתית והתפרנס ממכירת מוצרים לבני העיירה. במשך כשנתיים הוא שהה בבית ילדותו הגדול והריק וקיווה לראות מישהו מבני משפחת אך לשווא. איש לא חזר מהמלחמה. בגיל 20 הוא החליט לנסות לעלות לארץ ישראל, והצליח להגיע באוניית מעפילים לחופי ארץ ישראל אך האונייה הוחזרה ע"י הבריטים לקפריסין ולאחר מספר שבועות הוא הפליג שוב בספינת מעפילים עד לחופי ארץ ישראל והגיע לנמל יפו.
תמונת נתנאל מנדלוביץ ז"ל, אחיו של בן ציון, שתאריך לידתו נרשם על ידי אביו בכרכי התלמוד (ראה לעיל רישום לידה: פריט 3).
יחיאל מנדלביץ', אחיו של בן ציון
שבת שלום וחודש טוב
אבישי
[פורסם ביום חמישי כח מנחם אב תשע"ה, 13 אוגוסט 15]
*חברי חנוך גוטליב צועד מידי שבוע בעקבות הרשימה, חוקר ומעשיר את ידיעותי. אני מקווה שיענה להצעתי למסד באופן קבוע ורציף תוספת והשלמה לרשימותי.
שלום רבי אבישי,
סיפור מאוד מעניין ותגלית לא פחות מעניינת.
איך הגיעו הגמרות לספריה?
אחר העיון כמה דברים –
- MARAGYULAFALUA / M. GUALAFALU – זה למעשה אותו דבר. (השני הוא קיצור MARA זה שם האזור יש שם הרבה דברים שמתחילים במרה) – זה השם ההונגרי של ז'ליושט.
ראה בטבלה למטה שמות המקומות הרלוונטיים מתוך טבלה מקיפה יותר –
Jewish | Hungarian | Romanian | Yiddish | Page | הערות שלי – ח.ג |
Berbest | Bádfalva | Berbesti | ברבשט | 56 | אצלנו מופיע bardflau
יש כמה Berbesti ובמרמורש זה ממש קרוב. |
Julest | Máragyulafalva | Giulesti | ז'יולשט | 65 | מקום מגוריו של שלמה מנדלביץ
סמוך מאוד לאוקנה שוגטאט |
Okna Sugatag | Aknasugatag | Okna Sugatag | אוקנה-שוגאטאג | 67 |
- אכן M.M זה מחוז מרמרוש בהונגרית – Máramaros megye
- בחותמת כתוב שהיה שלמה גבאי בזיולשט. גם חתימת MARAGYULAFALUA מעידה על זיולשט. אע"פ שבאתר המשפחה נאמר שגר באוקנה-שוגטאט (אולי בגלל שזיולשט הוא כפרון קטן ואוקנה עיירה ומאוד קרובים)
- על העיירות אפשר לקרוא בספר מרמורש (כולל סופן בזמן הנאצים) (ז'יולשטברבשט אוקנה-שוגטאט)
- הגירוש בזמן הנאצים לגטו ברברשט – הוא למעשה ל Berbesti עיירה מעט צפונית.
-
רישום לידתו של שלמה סלמון מנדלביץ – הוריו אליעזר ושרה פסיה – תאריך הולדתו כה אב התרמט – ממש השבוע לפני 126 שנים – מתנת יום הולדת יפה נתת לר' שלמה מנדלביץ.
שבת שלום,
חנוך
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום. משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
rambaml1@gmail.com
שמחתי למצוא בין הכרכים את חתימתו של אבי המנוח שהיה בן הדוד של בנציון מנדלוביץ…אבי חתם ..ה"ק נתנאל פרייליך…
תודה רבה לך אבישי על המאמצים למציאת ספרי התלמוד החשובים לנו מאוד. ברכת יישר- כח, ריגשת אותנו מאוד !!
אשמח לכל מימצא חדש ..זה ממש מרגש
מצ"ב דברי הספד על שכני בן ציון מן מנדלוביץ ז"ל .
מאחר ואני מבין ומניח כי יתקיים איזה טקס להחזרת הש"ס כך שמעתי מביתו
מן הראוי שיכירו מי האיש.
עו"ד שמואל אראלי
בן ציון מן שלשים לפטירתו אור לכח חשון תשע"ד
אוי בן ציון , מי ייקח אותי הביתה מבית הכנסת.
בן ציון היה תמיד מציע לי לקחת אותי הביתה מבית הכנסת ואל בית הכנסת.
פעמים קבענו בחדר המדרגות שבן ציון ילווה אותי וכך עשינו.
ימים אחדים אחרי פטירתו, ניגש אלי מאן דהוא מבית הכנסת, שיודע את שמי ואמר לי : הייתי בטוח שבן ציון זה אביך " "אבל השמות שונים". היה עלי להסביר כי זהו שכני הטוב בן ציון מן שהלך לעולמו.
במשנה אבות פרק ב' משנה ט' למדנו במשנה יג : אמר להם רבן יוחנן בן זכאי לתלמידיו: "צאו וראו איזו היא דרך ישרה שידבק בה האדם " מובאים דברים של חכמים שונים וביניהם "רבי יוסי אומר שכן טוב ".
אומר על כך המדרש, פירושו של דבר, שיהא האדם שכן טוב לכל שכניו ועל ידי כך מתחנך להיות טוב לכל מי שבא אתו במגע, ונמצא אוהב את הבריות ואהוב עליהם. כן רבותי היקרים ובני המשפחה האבלים. בן ציון ז"ל שכן טוב , שהקרין על כולנו את טוב ליבו. אך לא רק בין שכנים. כך גם לגבי כל מכיריו, כך גם לגבי כל חבריו הן בעבודה כך אני מניח וכך ברור וידוע לי בין כל באי בית הכנסת כאן במנחת חובב ובמניין הלא כ"כ צעירים בבי"ס הראה.
במה בן ציון לא שלח את ידו? עזרה לגבאים בעליות לתורה, עזרה בכל דבר שבקדושה. מי אסף כספים לקמחא דפסחא? מי אסף מידי פעם כספים לכל אירוע או התרמה? מי היה מוסד של איש אחד לביקורי חולים.
הנה מידי בוקר אני רואה את בן ציון עומד בפתח ביתנו , חובש קסקט. נועל נעלי התעמלות, בקבוק מים על שכמו . " בן ציון לאן היום?" אני שואל . אני נוסע לבי"ח בילינסון, לאן מחר? אני נוסע לתל השומר לבקר את פלוני . מחרתיים אני הולך לפלמוני שהשתחרר מבית החולים. בן ציון מוסד של "ביקור חולים" של איש אחד.
רבותי, זה אפס קצהו של פעלו של בן ציון. בן ציון שימש תקופה ארוכה גם כוועד הבית. הכל התנהל על מי מנוחות. אני לא זוכר שמישהו התווכח איתו. בנועם הליכותיו עשה מלאכתו נאמנה לבדו. יחסי שכנות טובים אפשר לזקוף לזכותו. הוא היה מקדים שלום לכל אדם וק"ו לשכניו. היה מקביל כל אדם בסבר פנים יפות. היה כאמור ער לכל צרה ומשתתף בצער כל חבריו וקרוביו. כמו כן שמח ולקח חלק פעיל בכל שמחה ומאורע חגיגי כולל סיום מסכת או אירוע אחר.
כך בן ציון נהג בשקט האופייני לו בכל דבר ועניין. שמעתם פעם על בית כנסת, ועד בית, מקום עבודה, שלא רבים, נעלבים ח"ו. לא אצל בן ציון.
בן ציון אוהב ואהוב על הבריות.
הגמרא במסכת שבת דף קנ"ג ע"א אומרת "אמר ר' יהודה בריה דרב
שמואל בר שילת משמיה דרב , מהספדו של אדם ניכר אם בן העולם הבא הוא אם לאו" מסביר רש"י : " אם כשר היה , הכל בוכין עליו ומורידין דמעות ומספרים שבחו". אומר המהרש"א במקום: "דבחיים של אדם גם מספרים שבחו, ואפשר שמחניפין לו או אפשר שמפני היראה מרבין בשבחו. מה שאין כן בהספדו דאין כאן חנופה ולא יראה ואף על פי כן מספידים בשבחו, ניכרין דברי אמת" .
המדרש בקהלת אומר: בשעה שאדם נפטר מן העולם, הקב"ה אומר למלאכי השרת: צאו וראו מה הבריות אומרות עליו, משמע, אי שם יש אוזן קשבת למה שבריות אומרות על אדם שנסתלק לעולמו- מהי הדמות המצטיירת בעיני הבריות.
לסיום דברי לפני לימוד שתי משניות אני אסיים בדברי הנביא מיכה פרק ו פסוק ח' שכה מתאימים למנוח: " הגיד לך אדם מה טוב ומה ה' דורש ממך, כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם אלקיך". טוב . חסד, והצנע לכת. זה תמציתו של ההספד.
המשניות באות הראשונה של שמו של המנוח והאחרונה.
ב' משנה שקלים פרק א' משנה א'
באחד באדר משמיעין על השקלים ועל הכלאים .
בחמישה עשר בו קורין את המגילה בכרכין,
ומתקנין את הדרכים ואת הרחובות ואת מקוואות המים,
ועושין כל צרכי הרבים, ומצינין את הקברות,
ויוצאין אף על הכלאים.
נ' משנה אבות פרק א' משנה ז'
ניתאי הארבלי אומר : הרחק משכן רע,
אל תתחבר לרשע,
ואל תתיאש מן הפורענות.
בן ציון מן-מנדלוביץ זל היה בן הדוד של אבא שלי נתנאל פרייליך ז"ל…זכיתי לבקר באוקנה שוגטאג ולראות את הבית בו גדלו בן ציון ואחיו בכפר הסמוך לז'ולשט…
שלום, כאן שלמה מנדלוביץ' (כיום מן) נכדו של ר' שלמה מנדלוביץ' זצ"ל.
הופתענו והתרגשנו על המתנה הזו שכמו מגיעה אלינו מהעולם הבא. נגיע בקרוב לספריה
שלושת הנכדים והנכדה של ר' שלמה [הילדים של בנו ר' בן ציון ז"ל) כדי לקבל את הכרכים.
יישר כוח לרב אבישי היקר שיגע וטרח ולא ויתר עד אשר הגיע אל שורשיו של הסיפור המופלא.
תודה ולהתראות.
זהו יום מאוד מרגש לי ולאחיי, שכן, מעולם לא הייתה לנו מזכרת אחת מסבי! לא תמונה ולא פיסת נייר! תודה רבה לך על סקרנותך שהובילה לממצאים הללו!
כיצד ניתן לקבל את ספריו של סבי וכיצד ניתן ליצור איתך קשר?
רוב תודות
בברכת שבוע טוב וחודש טוב,
שרה שרית מן
שלום.
החותמת בתחתית דף השער היא של תורמי הש"ס לבית כנסת מסויים.
שלום ר' אבישי
אולי תוכל לפענח ולהעתיק את החותמת שבתחתית דף השער מס' מנחות
תודה