הרב ראובן מרגליות
מנהלה הראשון של ספריית הרמב"ם: ליום הזכרון ה – 44 לפטירתו.
(ז' בכסלו תר"ן, 30 בנובמבר 1889 – ז' באלול תשל"א, 28 באוגוסט 1971)
———————————————————————————————————–
הרב ראובן מרגליות, מנהלה הראשון של ספריית הרמב"ם, שימש בתפקידו תקופה ממושכת מאד. סמוך להקמת הספריה בשנת תרצ"ה (1935) מונה כמנהלה ועד שנת תשכ"ז (1967) עמד על משמרתו. שלושים ושתים שנים [!] בהם עיצב את דמותה של הספריה והעמיד לה את שמה הטוב. הרב מרגליות היה תלמיד חכם עצום, גאון עולם, מפורסם בידענותו המופלגת ובספריו המקוריים בכל שטחי התורה. הספריה זוהתה עם שמו.
במשך שנים אני מראיין כל מבקר ותיק ומנסה לשמוע ממנו על ר' ראובן מרגליות ועל ספריית הרמב"ם של פעם. ההתרשמות הכללית שלי היא, שהרב מרגליות היה איש של "תורה שבכתב". לא איש של דיבורים.
ובכל זאת…
בשנת תשכ"ז (1967), בגיל שבעים ושבע ולעת זקנותו, פרש הרב ראובן מרגליות מניהול ספריית הרמב"ם.
בימים האחרונים העביר לי מר חנניה וינברגר, בן אחותו של הרב ראובן, תמונות מטקס הפרידה בצאתו לגימלאות וצירף את הדף המקורי של דברי הפרידה שנשא שם הרב מרגליות. הדף כתוב בכתב ידו של ר' ראובן עצמו.
לקריאת תמלול של נאום הרב מרגליות. ראו נא כאן.

הרב מרגליות נואם בטקס. משמאלו: רעייתו הרבנית אסתר, אחותו פרומט וגיסו ר' משה מרדכי שוויצר. מימינו סגני ראש העיר: ה"ה אברהם בויאר ויעקב מאיר אברמוביץ.
——————————————————————————————–
תורתו של הרב מרגליות שואבת אליה תלמידי חכמים מכל המפלגות והעדות, זקנים וצעירים.
בשנים האחרונות, במסגרת "בית מוריה" בבאר שבע, הוקם מכון שההדיר ופרסם מחדש כמה מספריו של הרב מרגליות.
ראש המכון ומייסדו, הרב אייל בן דוד, הנו תלמיד מובהק של הרב ראובן ובקי בכתביו, אף שלא פגשו מימיו… מפאת גילו הצעיר.
להלן טעימה מחדושי הרב מרגליות, שכתב הרב אייל שליט"א ליום הזכרון.
הרב אייל בן דוד
ראש המכון לההדרת כתבי הרב ראובן מרגליות זצ"ל
בית מוריה
באר שבע
דברים לזכרו של רבינו ראובן מרגליות
דברי הגמרא "דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר", שאומרים שאי אפשר להגיע להבנות אמיתיות בתורה בלי עושר בקיאותי, בולט מאוד בתורתו של רבינו. ההיקף העצום שלו מביא אותו להגיע להשגות והבנות שלא שערום אחרים.
והנה דוגמא אחת מני רבות:
בשו"ע או"ח סי' ק"ז כתב, שאין להתפלל תפילת נדבה אא"כ מחדש בה דבר. ונשאלת השאלה, האם כשאדם חוזר ומתפלל בלשון אחרת ייחשב הדבר כחידוש או לא.
רבינו, שדרכו תמיד לפשוט ספיקות האחרונים מדברי הקדמונים, גם כאן פושט ספק זה וכדרכו בדרך מקורית.
במדרש תנחומא: "שאל אנטונינוס את רבינו הקדוש, מהו להתפלל בכל שעה ? אמר לו: אסור. א"ל למה ? אמר לו: שלא ינהג קלות ראש בגבורה, לא קיבל ממנו. מה עשה רבינו הקדוש? למחר השכים אצלו, אמר לו: קירי ברא, לאחר שעה נכנס אצלו, אמר לו: אימפרטור, ולאחר שעה אמר לו:, שלום עליך המלך. אמר לו: למה אתה מבזה המלכות? אמר לו: ישמעו אזניך מה שפיך אומר, ומה אתה שאתה בשר ודם, השואל בשלומך בכל שעה אתה אומר מבזה, מלך מלכי המלכים על אחת כמה וכמה שלא יהא אדם מטריח בכל שעה". עכ"ל המדרש. וכותב על זה רבינו בנפש חיה (סי' ק"ז סק"ב במהדורתינו), שמה ששאלו בתחילה קירי ברא – שאלו בלשון יון, שקירי בלשון יון משמעותו מלך (עי' עירובין נ"ב ע"ב, ובע"ז י"א ע"ב), ומה שקראו אימפרטור זה בלשון רומי (עי' מדרש רבה פרשה א אות ל"ו) ואח"כ שאלו בעברית שלום עליך מלך.
מוכח מזה שהגם ששינה בלשונו עדיין מבזה המלכות הוא ולא נקרא שמחדש דבר בתפילתו.
בוא וראה כמה גמרות נצרכות היו כדי להוכיח מכאן את חידושו, דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר.
כל התורה הייתה מונחת בכיסו וכולה אחת, ממדרש תנחומא יוכיח הלכה, אין אצלו ניתוק זה גמרא וזה הלכה וזה מדרש, הכל אחד.
ומה נפלא מה שכתב שם דרך אגב ליישב זוהר תמוה, שבזוהר הקדוש (ו-א דכ"ח ע"ב) על הפסוק "ויסב חזקיהו פניו אל הקיר", אומר הזוהר הקדוש "קיר – דא אדון כל הארץ", שלכאורה מוזר, מנא ליה לדרוש ש"קיר" זה הקב"ה? אולם אחרי שהוכחנו למעלה, שקיר בלשון יוון זה מלך, דרשת הזוה"ק מובנת מאוד.
יהיו דברים אלו לזכרו, ותלמידי חכמים אין עושים להם נפשות – דבריהם הם זכרונם.
בכבוד
אייל בן דוד
——————————————————–
שבת שלום
אבישי
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום. משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
rambaml1@gmail.com
צודקת גב' נילי בן ארי נכבד הרב ליפא שווגר, הרב ראובן מרגליות והסבא שלה הרב ליפא שווגר התפללו בבית כנסת דחסידים "יבנה". באותה תקופה מרכז תל אביב ורבני העיר ודייניה הרב יונה הוכמן ואחיו הרב שלום הוכמן, ור' פנחס רפפורט, בעל ביח"ר ליבר , הרב אלתר מאיר, ר' ישראל בריקנשטיין, עו"ד ד"ר נפתלי קירש, ר' יוסף רוטנברג, אחים אורבך הרב אהרון קמינקר, ר' משה שטרן החותן של הרמטכ"ל צבי צור ועוד היו פני בית הכנסת.
ידידות חמה התקיימה בין דודי {גדלתי והתחנכתי אצל הרה"ג ראובן והרבנית אסתר {ביתה של בת דודה שלי} לבין כל הנ"ל שהזכרתי לעיל. בין הר"ב לבין הרב ליפא שווגר ז"ל ענייני ספרים, דומני שהוא עסק גם במסחר ספרים. ואילו ביו הר"מ לבין ר' יוסף רוטנברג שיתוף הפעולה ביניהם היה נרחב יותר – שניהם ניהלו את בית הכנסת, שניהם ניהלו את המאבק לאמירת הלל בחג העצמאות, ושניהם היו פעילים במזרחי.
לפני שנתיים שלוש יצא הספר "מנחת תודה" ליקוטי דברים ששמענו מרבינו הגר"ח קנייבסקי שליט"א ובעמ' תטז נכתב {ציטוט מילה במילה} כדלקמן :
"הגאון המפורסם ר' ראובן מרגליות זצ"ל בעל מחבר ספרים רבים. אמר רבנו {הרב קנייבסקי – ח.ו.} בשם החזון איש שאמר עליו שהוא עצמו לא יודע עד כמה שהוא יודע. {דהיינו שהיה עניו} ופעם אחת אמר רבינו מהחזו"א שאמר עליו "עהר איז אגרויסע למדן" { הוא למדן גדול}. והחזו"א "אחז" ממנו. הכרתיו {דברי המחבר – ח.ו.} היטב הוא חיבר הרבה ספרים. הוא היה מזכיר {מייסד ומנהל – ח.ו.} בספריית הרמב"ם בתל אביב. הוא חיבר גם ספר על שמות המלאכים והראה לחזו"א. ור' שמרל {גריינמן זצ"ל} אמר בבדיחותא שהכל מושלם רק דבר אחד חסר , התמונות {של המלאכים – ח.ו.} הוא לא אחז מעצמו.
והוסיף רבינו שהוא היה בסדר גמור ואף הוא מעיין בספריו ויש לו אותם בביתו".
הר"מ נפטר בערב שבת בז' אלול תשל"א. השנה ימלאו 45 שנה לפטירתו. בקרוב, עומד להתפרסם ספר חדש שהיה ממנו בכתובים עוד לפני כ- 90 שנה !!!.
אשמח ואודה אם יש למישהו שהוא מוקיר רבנן מידע, סיפור או אנקדוטה עמו או עליו שייתן ביטוי על כך לזכרו .
אם יורשה לי לבקש שישלח לח"מ העתק – חנניה וינברגר .chananiaw@gmail.com
050-8345488/
התרגשתי לקרוא את הדברים. רב ראובן מרגוליס, (כך גם בפי סבי ז"ל – ליפא שווגר), היה ידיד נפש של סבא וחבר לאהבת הספר. הם התפללו יחד בבית כנסת יבנה , וסבא היה פוקד לעתי קרובות מאד את ספריית הרמב"ם שרב ריבן עמד בראשה (צר לי שאינני יכולה להשמיע לכם ביצד סבא היה מבטא את שמו בחיבה עמוקה: אני הולך לרב ריבן – חיריק מתחת לאות ריש, וצירה מתחת לאות ב').
סבא ז"ל היה גר ברחוב מאזה, סמוך לספריית הרמב"ם.
לשמחתי, בהיותי ילדה קטנה הכרוכה אחר סבא, זכיתי גם אני להתלוות לסבא בביקוריו בספרייה..
תודה על הדברים היפים והחשובים!
נילי בן ארי
בעת פטירתו של רבי ראובן מרגליות זצ ל .הוא נקרא בעיתון פנים אל פנים :האיש שחכמי הדור רואים בו " גדול הבקיאים
שבדור "עם תמונת שער גדולה. בן ציון רוטנברג
הרב ראובן מרגוליאס .איך שהוא נקרא בזמנו על ידי חבריו וידידוי, בינהם סבי , רב יוסף רוטנברג שישב לצידו .במזרחו של בית כנסת יבנה משך שנים רבות . בידידות נאמנה גם בדרכם המיוחדת לאמונתם ובדרכם ה יחודית של קיום מצוות קדושת ארץ ישראל במשעות הקש וזאת ר המיוחדת שלהם למדינת ישראל במלא מובן המילה. תהה נשמתם צרורה בצרור החיים . בן ציון רוטנברג