בע"ה
רשימה לפרשת "ויגש"
סדרת זוטות [15]: פנקס קטן יש לי ובו רשמתי במשך שנים מה שתפש את עיני: פריטים מיוחדים, עותקים חריגים, זוטות וסתם פיקנטריה.
הפגישה המרגשת בין יוסף ואחיו, המופיעה בפרשת השבוע, מציפה אותי מידי שנה ברגשות אושר.
כסמל לדורות, חכמינו השכילו לקבוע בהפטרת השבוע את החיזיון העתידי של איחוד עם ישראל לשבטיו, כפי שמופיע בספר יחזקאל פרק לז:
"ועשיתי אותם לגוי אחד בארץ בהרי ישראל ומלך אחד יהיה לכולם למלך, ולא יהיו עוד לשני גוים ולא יחצו עוד לשתי ממלכות עוד".
בימינו, עת ראינו בעינינו קבוץ גלויות ב"ה, הגיעו לכאן יהודים מיבשות שונות. לכל עדה מסורת משלה, כל אחד כבודו במקומו, ועלינו לחיות יחדיו בשלום ובאהבה גדולה.
בעת שלמדתי בישיבת "מרכז הרב" כהנו כרבנים הראשיים הרב אברהם כהנא שפירא והרב מרדכי אליהו זכרונם לברכה. שניהם ילידי ירושלים. האחד, אשכנזי, מצאצאי תלמידי הגר"א שעלו ארצה. השני, ספרדי, שאביו המקובל יליד עיראק היה מתלמידי ה"בן איש חי". הרבנים הראשיים הנ"ל חיו באהבה גדולה, למרות שכל אחד גדל במסורת רבנית אחרת ועולמו הרוחני היה שונה.
והנה סיפור שהייתי עד לו:
ברית מילה התקיימה בהיכל ישיבת "מרכז הרב" אחרי תפילת שבת. כבדו את הברית בנוכחותם הרבנים הראשיים דאז: הרב אברהם כהנא שפירא והרב מרדכי אליהו. לתינוק קראו "אברהם יהושע". פנה הרב אברהם שפירא אל הרב מרדכי אליהו, ניענע בראשו ואמר לו בהתפעלות: ה"אוהב ישראל" ! (שכוונתו, ששם התינוק כמו שמו של רבי אברהם יהושע השיל, מאפטא. אדמו"ר מפורסם, מתלמידי רבי אלימלך מליז'נסק, מחבר ספר אוהב ישראל). על פניו של הרב מרדכי אליהו נראתה תמיהה, ובידו החווה כלפי הרב שפירא בשאלה: מי הוא זה שעליו נאמר הכינוי "אוהב ישראל"?
המסר של הסיפור: שני רבנים, כל אחד שורשיו נטועים במקום אחר, וחיו בכבוד ובאהבה.
בהקשר זה, אני מבקש לשתף אתכם בפריט נוסף מסדרת זוטות.
ספר "אוצר ההלכה" על מסכת בבא קמא נדפס בירושלים בשנת תרס"ט (1909). הספר חובר על ידי הרב יצחק אויערבאך, תלמיד חכם צעיר. אביו, הרב מנחם נתן, היה דמות ידועה. כיהן כרב שכונת רוחמה בירושלים, היה מקורב מאד לרב קוק זצ"ל ומחותן עם הרב חיים זוננפלד זצ"ל. הספר זכה להסכמות חשובות, ראו נא כאן.
בעותק ספריית הרמב"ם בשולי דף השער כתובה בכתב יד ספרדי הערה מתוקה, וזה לשונה:
אפשר הוא מר-שכננו, הרה"ג העניו, רצ"ו (רודף צדקה וחסד) מו"ה (מורנו הרב) ח"ק (חסידא קדישא), כהיבש"ת (כל היום יושב באהלה של תורה), כקש"ת ר' מנחם אורבך שליט"א.
היום כתבתי ב' , ג' (?) שבט – (תר)ע"ז. אני הקטן יעקב חזן נ"י אמן.
חי לו החכם הספרדי ר' יעקב חזן בשכנות לרב מנחם נתן אוירבך. והנה קונה הוא ספר ומוצא בשער, שמחברו הוא בנו של ר' מנחם נתן, שכנו הדגול. מסמן הוא קו מעל שמו של ר' מנחם נתן, כותב לעצמו הערה ושואל בתמימות: אפשר הוא מר-שכננו…
שבת שלום
אבישי
————————-
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום. משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
rambaml1@gmail.com
דרך אגב, ניתן גם לשאול האם בבריסק לא הקפידו על קיום צוואת רבי יהודה החסיד סי' כז "בני אדם ששמותיהם שווים לא יתחתנו ילדיהם".
הג"ר מנחם (נתן) נטע אוירבך [בן רבי שלמה בן האמרי בינה מקאליש] גם הכליל בספרו "אורח נאמן" חיבור מאת הראי"ה קוק "מצות הראי"ה". בנוסף נמנה על מייסדי הרבנות הראשית לישראל.
בתו הנדל נישאה לרבי מרדכי זוננפלד בן הגרי"ח זוננפלד.
מן הענין לציין שאשת הגרי"ז מבריסק אלטע הינדא היתה בת רבי חיים אוירבאך בן רבי משולם אוירבאך מסומפלנא ואח"כ רב בקאנין בן האמרי בינה.
נמצא שאשת הגרי"ז בת דודה שניה של רבי יצחק אוירבך רבה של שכונת רוחמה בירושלים.
הא לך דוגמא אחת מני רבות כיצד ת"ח מרבים שלום בעולם אילנות היוחסין.