בע"ה
הסיפור החסידי
רשימה לפרשת וישב
מספרים "העולם": מעשה באשה שקראה בספר "צאינה וראינה" את הסיפור של יוסף ואחיו, והדבר נגע ללבה ורחמיה נכמרו על יוסף האומלל שסבל כה הרבה.
לשנה הבאה כאשר קראה שנית את העובדא, אמרה בתמימותה: עכשיו הרי הוא מתחייב בנפשו, כי היה לו לזכור וללמוד מאשתקד לבלתי לכת לאחיו לדותן… [זכות אבות ג, בני ברק, תשס"ז]
השבוע השתתפתי ב"טיש" הסיפור החסידי שהתקיים במסגרת אירועי שבוע החסידות – "צמאה" – בבנייני האומה.
בשולחן מספרי הסיפורים ישבו הרב גרשון קיציס ובנו ד"ר זאב קיציס, העורך הראשי של מיזם "זושא – מגלים את הסיפור החסידי", הרב מיכי יוספי והרב דב זינגר.
רבות דובר שם על איך צריך לשמוע סיפור חסידי. כדוגמא הובא הסיפור על תמימותה של האשה, קוראת ה"צאינה וראינה", שחוותה את הסיפור על יוסף כאילו קורה כעת, וכך בכל שנה מחדש.
ובלשונו המיוחדת של הרב דב זינגר, מי שחושב שהסיפורים הם על מה שעבר – הרי הוא "עבריין". הסיפורים החסידיים אמורים להיות רלוונטיים ונוגעים אלינו.
בספריית הרמב"ם יפתחו בע"ה בראשית חודש שבט שתי קבוצות לימוד שיעסקו מידי שבוע בסיפור חסידי אחד ובתורה חסידית אחת.
מוזמנים להצטרף, פרטים על כך תמצאו במודעות המצורפות בסוף הרשימה.
על אף האמור לעיל, שאלת האמינות של הסיפורים על צדיקים וחסידים תמיד תהיה מעניינת. האמנם כך היה? האם הסיפור שעבר כמה גלגולים עד שהגיע אלינו הוא אמיתי ?
הדגש על האמינות הביאו סופרים שונים לציין זאת בשער ספריהם.
במהדורות השונות של ספר סיפורי צדיקים (דפוס ראשון, לבוב תרס"ט 1909) שהוציא לאור אברהם יצחק סובלמן, הודגש בשער כי יש מקור נאמן לכל סיפור.
"כל הסיפורים והח"ת (=והחידושי תורה) האלה, שמע הרב המחבר שליט"א בעצמו מפי זקנים נכבדים חסידים מפורסמים, נאמרים בשם קדוש כל אחד וא' מרבותיו זצ"ל, כאשר נרשם בכל דיבור ודיבור בשם מי שאמרו".
בתחום זה מגיע ציון לשבח לסופר יוסף אליהו על רמת אמינות גבוהה מאד שיש בשני ספריו המתוקים על הרב שלמה זלמן אוירבך זצ"ל: "התורה המשמחת" ו"אורו של עולם".
הוא טרח לאמת כל סיפור והעמיד רף גבוה של בדיקות כדי לתת את הסיפור האמיתי. הנה לפניכם סיפור חסידי על ר' שלמה זלמן "מתקן שעונים" .
שבת שלום
אבישי
————————————————
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
כתבו אלינו:
rambaml1@gmail.com
ר' שלמה זלמן אוירבאך לא היה מתקן שעונים טוב? הרי לך סיפור נאה ששמעתי מבעל
המעשה. הגיע יהודי לגרש"ז עם שעון מעורר ושאל אותו האם הוא יכול להשתמש בו
בשבת. ר' שלמה זלמן פירק אותו ולבסוף הכריז- אם אני אחבר אותו חזרה, יהיה אסור
השימוש בשבת. אבל שען שירכיב חזרה ישאיר אותו במצב היתר שימוש בשבת. הגרש"ז
נתן ליהודי 20 שח ושלח אותו לשען. השען קיבל את השעון והתחיל להרכיב, ושאל את
השואל מי פרק את השעון. היהודי ענה- ר'שלמה זלמן אוירבאך. הרים השען את ראשו
ונתן מבט דרך משקף (לעין אחת) בשואל, ואמר- הוא היה יכול להיות שען גדול..
יש דרך אחרת בה זה נאמר (שמעתי במקור מהרב שטינזלץ, אחר כך ראיתי שכך אמר רבו הרב זוין): סיפורים הבעל שם טוב אם התרחשו או לא לא יודעים, אבל סיפורים אלה ראויים היו להתרחש.