בע"ה
"לא תעשה לך פסל…"
(שמות, פרק כ פסוק ג)
רשימה לפרשת יתרו
כשרצינו להחליף את האוטו הישן בחדש הציעו לנו לקנות רכב של חברה מסוימת, שסמלה המסחרי דומה לסימן +. התלבטתי אם אני רוצה רוצה לנהוג באוטו שזאת צורת הסמל שמעטר אותו. שכן שלי תמה על כך ואמר לי שאין זה דומה לשתי וערב (=צלב) אלא לסימן פלוס "+" הידוע והמוכר.
אני חוזר ונדרש לשאלה זו בעקבות ספרו החדש של הרב ד"ר שמעון בולג "בריכות בחשבון", שמאגד בתוכו אוסף של ענייני מתמטיקה וחשבון במקורות היהדות. המלקט הינו בר סמכא בתחום. במבוא לספר מוקדש פרק ל"שאלת השימוש בסימן + לציון פעולת החיבור". לקריאת הפרק ראו נא כאן.
בבדיקה שערך הרב ד"ר בולג נמצאו ספרים רבים שהעדיפו להתעלם מסימן "+" ולהמירו בסימן חילופי, שאינו מזכיר צורת שתי וערב (=צלב).
להלן דוגמאות שלקטנו על פי הרשימה המופיעה בסוף מאמרו.
- מפתח האלגיברה החדשה / אשר אנשיל ווירמש. אופנבך תפ"ב 1722
2. כליל החשבון / דוד פרידזנהויזן. ברלין תקנ"ז 1797
3. מלאכת מחשבת החדש / שלום בליינקר. ברדיטשוב תקצ"ד (1834)
יש לציין כי הרב ד"ר בולג הביא במאמרו מקורות הלכתיים המתירים שימוש בצורת שתי וערב לצורכי חול.
תשובה מפורשת להיתר שימוש בסימן "+" לחישוב מספרים כתב הרב חיים דוד הלוי ז"ל, שהיה רב ראשי של תל אביב שנים רבות, בספרו "עשה לך רב" חלק חמישי תשובה כא.
לקריאת התשובה בשלמותה ראו נא כאן.
מפורסם הוא ה"סטייפלר", רבי יעקב ישראל קנייבסקי ז"ל, שברח מכל מראה צורת שתי וערב בצורה קיצונית. כך מסופר אודותיו:
לסיכום:
- סימן + לא עבר בקלות את המסננת היהודית, שמרחיקה כל צל צלם עבודה זרה.
2. מותר להשתמש בסימן "+" כסימן חשבונאי, ואע"פ כן אפשר שזו מידת חסידות להחליפו בסימן אחר.
שבת שלום
אבישי
תוספת:
לאחר פרסום הרשימה קבלתי מכתב מהרב ד"ר שמעון בולג ובו התייחסות לרשימתי הנ"ל.
שלום וברכה לאי"ט
קיבלתי עותק מן הכתבה היפה על שימוש בסימן "פלוס".
תודה מיוחד על הסגנון המכובד והמעודד.
שמחתי על ההבאה של דברי הרב חיים הלוי, הכרתי את התשובה.
ישנו עוד מקור – דיון רחב בבן איש חי ח"ב פ' מסעי ובפרט שם סע' ב' וד'. אפשר להעביר למתענינים.
כמו בנושא בכמה וכמה נושאים הובאו רק אחדים מדברי המפרשים.
"ילקוט ברכות בחשבון" הנו ליקוט ולא מתיימר להקיף הכל, וברצ"ה בחלק נוסף תהיינה גם השלמות רבות.
עיקר כוונתו היא להראות עד כמה רבותינו עמלו גם בנושאים חשבוניים.
תודה שוב על עזרתכם בעבר לפני שנים.
בברכה ובהצלחה, חילכם לאורייתא
ש.ב.
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
כתבו אלינו:
rambaml1@gmail.com
שלום
לגבי המכונית שציינת.
באחת מדרשותיו או בשיעור, ציין הרב מרדכי אליהו שאין להחזיק ולנהוג במכונית. למחרת, ראינו הודעות על המכוניות "למכירה".
אשריהם ישראל.
לא מזמן ראיתי מכונית כזאת שעל הסמלים הדביקו מכסים…..
בברכה
ב. ע.
יישר כח !!!
שלום עליך אבישי והחברים הקוראים
הרב מרדכי אליהו זצ"ל החמיר מאוד בענייני השתי וערב. ובדידי הווא עובדה שבנערותי אמר לי אחד מחסידיו שבכיפתי יש בעייה, והצביע על קישוטים שנראו כעיין שתי וערב ושכדאי שאגש לרב. אני נחרדתי ובאתי את כבוד הרב. והא ענה לי בענוותו שאם אפשר להחליף.
ועוד זכור לי שקראתי מעשה שאף שהיה בבית חולים הרגיש ברוח קודשו ללא שראה דבר, שיש חולה אחרת נזירה נוצרית שיש בחפציה שתי וערב ממש. ולא יכל לסבול זאת. וביקש שיבקשו ממנה להוציאו והיא נעתרה והוציאה.
יצחק גבאי
רבי אבישי היקר,תודה על הפוסט.אם אינני טועה הרב עובדיה יוסף זצ"ל נדרש גם הוא לעניין, וכמדומני אף ציין שהרב הראשי הספרדי הרב יעקב מאיר זצ"ל נהג לשאת (לעתים?) את סימן השתי וערב על חזהו, שהיה למעשה מדליה שקיבל מהשלטון. אינני בטוח בפרטים המדויקים לעיל.שבת שלום ותודה, דניאל צדיק.
מקסים!
ידוע כי הסטייפלער היה מקפיד מאד למחוק בשערי ש"ס וילנא, את השתי וערב המוטמן בתחתית הכותר העליון של כל שער ושער, והיה אומר כי מקובל בידו כי הצייר הנוצרי עשה זאת בכוונת מכוון – שבראש הש"ס היהודי יהיה צלב.
וע"פ הידיעה הנ"ל, בדפוס עוז והדר ובכל השסי"ם החדשים, השמיטו כליל את השער המקורי או טשטשו את הצלב המוטמן.
לעומת זאת, מצאנו כי הראש"ל הרב יעקב מאיר ענד על חזהו תכשיט צלב שקיבל מהנציב האנגלי כמדומה, ראה שו"ת יחוה דעת ח"ג, סי' סה.
יהיו הדברים לע"נ מרת אמי ועט"ר אביבה בת סוהם שושנה, שנפטרה בדמי ימיה בשבוע שעבר יום ט שבט, תנצב"ה
בברכה
מ. שבת
בילדותי כשלמדתי בבי"ס שילה בירושלים (החינוך העצמאי) סימנו חיבור בקמץ הפוך
בראשון לציון, עיר הולדתי, נמנעו בעבר פרנסי העיר ליצור רחובות המצטלבים בצורת שתי וערב ולכן כל אזור הרחובות הגדוד העברי, אלקלעי, רמבם יהודה הלוי והסביבה מלא בצמתים עקומים, שהפכו עם השנים למפגעי תעבורה, כי הרחובות אינם מצטלבים זה מול זה (זה היה עוד טרם אופנת הכיכרות בכל מפגש סימטאות).
שלום וברכה, כך גם אנחנו למדנו בממ"ד בשנות השבעים [של המאה ה-20] לסמן בקמץ הפוך. לא בדקתי איך ספרי הלימוד כיום, מעניין אם זה שונה ל+
.