מאפיית המצות של הרב קוק
רשימה לשבת גדול
מצות שאכל הרב קוק בעת ביקורו בארה"ב בשנת תרפ"ד (1924), משל מי היו?
מתברר כי חלוקות הדיעות.
הכל התחיל אצלי בפרסומות למפעל מצות שהופיעו על לוח שנה משנת תרפ"ג (1923).
אופן הפרסום היה מקורי ויצירתי.
ארבעה הדורות שאוכלים מצות של ר' מאיר לונדון ("4 דורות עסען ר' מאיר לאנדאנ'ס מצות") הם כנגד ארבעה הדורות של שעבוד בני ישראל במצרים.
התמונות המלוות את הכותרת הזכירו לי את ארבעת הבנים בהגדה, אף כי לא מצאתי שם "בן רשע".
פניתי לידידי ר' חנוך גוטליב ובקשתי את עזרתו בחיפושי אחרי מאפיית המצות של ר' מאיר לונדון.
אספנו מידע ומצאנו כי המאפיה נוסדה כבר בשנת 1871 על ידי מאיר לונדון, שבדברי זכרון אודותיו שנדפסו בעיתון ניו יורק טיימס בשנת פטירתו (1915) כונה "מלך המצות".
בפרסום משנת 1910 מאפיית ר' מאיר לונדון התפארה שהיא מאפיית המצות הוותיקה ביותר אמריקה וגם הגדולה ביותר בכל העולם !

דער מאָרגען זשורנאַל, Friday, April 08, 1910
בהמשך קמו למאפייה זו מתחרים. מאפיות חדשות פנו לקהל והציעו מרכולתם. אולי המתחרים הידועים ביותר היתה המאפיה המפורסמת של מנישביץ.
בשנת תרפ"ד (1924) נסע הרב קוק זצ"ל במשלחת רבנים לארה"ב לטובת גיוס משאבים לישיבות. הביקור התחיל בניו יורק, ולקראת חג הפסח הגיעו לוושינגטון להיפגש עם נשיא ארה"ב. מביקורו שם נשמרה תמונת הרב קוק בעת הכנת "מצות שמורה" מקמח שהביא עמו מירושלים.

המקור כאן.
הרב נריה בספר "מועדי הראיה" (עמ' רפה) כותב כי הרב אפה את מצותיו במכונה המשוכללת של בית החרושת "מאנישביץ". ו"כדרכם של אנשי ארה"ב, הבינו בעלי ביהח"ר מה גדול הערך התעמולתי-הפירסומאי של מעשה זה, ונתפרסמה אחר כך תמונה המראה כיצד רבה הראשי של א"י יוצק את ה"מים שלנו" לתוך אגן-הלישה, אצל האחים מאנישביץ".
מאפיית מנישביץ נהנתה מאמונו של הרב קוק זצ"ל כבר שנים קודמות.
א. המלצה למצות משנת תרפ"ג (1923)

המקור: "יותר מסתם פירורים". ארי גריספן וארי צבי זיבוטפסקי. סגולה- מגזין ישראלי להסטוריה.
ב. "מצותיו של מאנאשוועיץ" מוזכרים באגרת שכתב הרב קוק בלונדון שנת תרע"ז (1917).
והנה במסגרת התחרות על לבו של הקונה פורסמה בשנת 1933 מודעה בעיתון בסיאטל מטעם הסניף המקומי של מצות ר' מאיר לונדון, המשבחת מצות אלו מול אלו של המתחרים.
ושם כתוב כי "הרב הראשי של ירושלים, הרב קוק, בביקורו בארה"ב מספר שנים קודם, השתמש במצות מאיר לונדון בלבד".

מודעה זו פורסמה בעיתון יהודי The Jewish Transcript בסיאטל בתאריך 31 למרץ 1933. המקור כאן.
לסיכום:
אינני יודע אלו מצות מכונה אכל מרן הרב קוק בארה"ב, מתוצרת מאפיית ר' מאיר לונדון או מזו של האחים מנישביץ. זו שאלה שאין בה תועלת כיום.
מה שלמדתי, שגם בפאתי ארה"ב, בעיר סיאטל, על חופה הצפוני-מערבי, רחוק מאד מ"ניו-יורק היהודית", שמו של הרב קוק היה חשוב כדי שישביח את מקחם של מצות ר' מאיר לונדון.
שבת שלום
פסח כשר ושמח.
אבישי
נ.ב. רשימה זו עוסקת במצות מכונה שאכל הרב קוק זצ"ל בכל ימי החג. השאלה מה עדיף: מצות מכונה מול מצות יד במשנת הראי"ה ? (עליה כתב הרב גוטל בספרו שלמי שמחה סי' כו) עיקרה במצת מצוה הנאכלת בליל הסדר.
————–
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום. משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
rambaml1@gmail.com
על הקשר בין משפחת מנישביץ לארץ ישראל ראו נא
How Matza Became Square: Manischewitz and the Development of Machine-Made Matzah in the United States
עמ' 14-15.
קרוב לנושא.
יש תמונה מדהימה של אפיית מצות בתקופה שלפני השואה, כנראה.
אין לי פרטים ואני מחפש תמונות נוספות.
כאן רואים אפיית מצות מכונה! שנכנסות לתנור במקל כדרך מצות של יד, וכפי שהיה בתקופת הרב קוק, לפי הערכתי. גם התנור היה דומה לתנור של מצות של יד.
https://drive.google.com/open?id=1miC9bi9HQwCGDKbT1gnlu90LT4MUGevP
יישר כח גדול.
לגבי האיגרת שצילמת מאגרות הראי"ה, כפי הנראה יש שם טעות בפיסוק. יש על זה מאמר של הרב נריה פרופ' גוטל.
ראה נא כאן.
חג שמח
שמאי
רשימה מעניינת.
באותו ביקור דאג הרב קוק לגייס מימון ליציאת הרב דוד צבי חן מברית המועצות.
הרד"צ כיהן כרבה של העיר צ'רניגוב באוקראינה, ומחשובי רבני חב"ד בדורות ההם.
כתבתי ספר אודות משפחת חן, ותמהתי מה הביא את הראי"ה לדאוג באופן מיוחד לרד"צ, ועד עתה אין לי פתרון.
אולי תוך כדי מחקר אודות הביקור, כב' ראה משהו בנידון?
בברכת פסח כשר ושמח
שניאור זלמן ברגר