בע"ה
יעקב אבינו לא מת *
רשימה לפרשת ויחי
דפוסי רוסיה-פולין שנדפסו במחצית הראשונה של המאה התשע עשרה מהווים אתגר למקטלגי הספרים, היות ויש בהם ספרים רבים שלא נרשם בהם פרטים מזהים על מקום הדפוס ושנת הדפסתו המדוייקת.כך הם גם סדרת ספרי "זרע יעקב" על הנ"ך שכתבם הרב יעקב בן חיים פייביש הכהן, שכיהן כרב בוויסטניץ, פלך הורדנא (ליטא).
הביבליוגרף המומחה לדפוסי רוסיה-פולין, ומי שכיהן כספרן ראשי בספריית חב"ד, ר' חיים ליברמן כתב מחקר זוטא על ספר "זרע יעקב", שלו העניק את התואר: "הספר העברי הראשון שנדפס במדינת ליטא". המחקר הוא פרק מספרו אהל רח"ל (חלק ראשון עמ' 338- 341) ראו נא כאן.
אני מבקש להסב תשומת לבכם לפרט שולי שעולה משער הספר.
המחבר קרא לסדרת ספריו "זרע יעקב", כי נותר ללא זרע של קיימא !
"אמנם שהיה לבי יהגה אימה ופחד, כי יבואוני אלקים במשפט כמאמר ר' יוחנן בשם ר' שמעון ב"י כל מי שאינו מניח בן ליורשו השם מלא עליו עברה. ועל דא ארכבותי דא לדא נקשן… ואקרא כל חיבורי על תנ"ך בשם זרע יעקב…"
סימוכין לכך אפשר לקרוא בהסכמה שניתנה לו על ספר תהלים, הראשון בסדרה זו, שנדפס בשנת תקמ"ח (1788).
"… וזה שמו אשר יקרא לו זרע יעקב כי היא תולדותיו וזרע יעקב יכבדוהו…"
לכאורה, היה ראוי להוסיף ספר זה לרשימת "שם ושארית: ספרים שנתחברו משום שמחבריהם היו חשוכי בנים", שפרסם אברהם יערי בספרו "מחקרי ספר" (ירושלים תשי"ח 1958).
לכאורה, כי לסיפור זה סוף טוב. נולד למחבר ילד לעת זקנותו, ושם הספר נשאר כפי שעלתה מחשבה לפניו בתחילה.
וכך הוא מספר בשער ספרו הנ"ל:
" אך כהיום אודה את ה' שזכיתי לעת זקנתי שנולד לי בן במז"ט וקראתי את שמו גרשון יוסף, כה אזכה לגדלו לתורה ולתעודה… וכעת אעפ"כ לא שניתי בשמו לקרוא כל הספרים בשם ז"י (=זרע יעקב)…"
————————————
* יעקב אבינו לא מת
דרשו חכמינו על יעקב אבינו, שעודנו חי, כי יש לו המשך על ידי זרעו וצאצאיו הקרויים על שמו.
אמר רבי יוחנן: יעקב אבינו לא מת !
אמר לו: וכי בכדי ספדו ספדנייא וחנטו חנטייא וקברו קברייא? [=האם בחינם ספדו הספדנים וחנטו החונטים וקבו הקוברים?]
אמר לו: מקרא אני דורש, שנאמר (ירמיהו ל, י) "וְאַתָּה אַל תִּירָא עַבְדִּי יַעֲקֹב נְאֻם יְהֹוָה וְאַל תֵּחַת יִשְׂרָאֵל כִּי הִנְנִי מוֹשִׁיעֲךָ מֵרָחוֹק וְאֶת זַרְעֲךָ מֵאֶרֶץ שִׁבְיָם" – מקיש הוא לזרעו, מה זרעו בחיים אף הוא בחיים! (מסכת תענית דף ה:)
הערה ב"ב:
שער עותק "זרע יעקב" על משלי המופיע במאגר אוצר החכמה שונה מהשער שמופיע בעותק ספריית הרמב"ם ובעותק ספריית חב"ד (-במאגר hebrewbooks).
בקטלוג הספריה הלאומית מקוטלג עותק זה (ניו יורק תשמ"ח) כדפוס צילום של הוצאת [וילנא תקס"ב] ולא כפי שכתב ר' חיים ליברמן באהלו לעיל.
לעותק זה צורפו כל ההסכמות שניתנו על ספרי זרע יעקב בסדרה (תהלים, קהלת) וכנראה אינן מופיעות בעותק המקורי (חלק מהסכמות מופיעות בגופן חדש ולא בצילום!).
שבת שלום
אבישי
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
שלום אבישי,
הפוסט הזה מרגש, במיוחד מפני שמה שלא ציפה לו – בא.
האם יש לו גם על תורה או רק על נך?
——————
שלום ר' עזרא.
התוכנית של המחבר היה להוציא גם על התורה. מפאת חסרון ממון התחיל להוציא את החיבורים על הנ"ך.
רח"ל בסוף מאמרו כותב שבספריית חב"ד מצוי קונטרס "זרע יעקב" על התורה. הקונטרס בן 4 דפים ובו פירושו לפסוק [!] בראשית בלבד (כדרך "מגלה עמוקות").
כל טוב
אבישי