בע"ה
וַיָּחֶל נֹחַ אִישׁ הָאֲדָמָה וַיִּטַּע כָּרֶם.
בראשית פרק ט פסוק כ
רשימה לפרשת נח.
על "שתיית טוטי"ן"
האם מחבר ספר "פרי מגדים" עישן נרגילה?
הכל התחיל מבני יצחק. בימי הקורונה זוכים אנו שהעתיק מקום לימודיו מהישיבה אל הבית. הוא שיתף אותי בשאלה על העישון בתקופות קדומות, כדי להבין טוב יותר פסק הלכה שראה בספר פרי מגדים.
נקדים קצת על תיאור מלאכת העישון ותולדותיה.
החומר העיקרי המשמש לעישון הוא הטבק. השימוש בטבק הגיע אלינו אחרי גילוי יבשת אמריקה בשנת 1492. תחילה לספרד ומשם התפשט ברחבי העולם.
ניתן לעשן בצורות שונות: בנרגילה, במקטרת או בסיגריות.
נרגילה מהסוג המקובל במצרים. המקור: ויקיפדיה
רבי מרדכי בן יהודה הלוי ממצרים (אבי ה"גנת ורדים", נפ' תמ"ב 1682) הכיר את הנרגילה כחידוש. כך כתב על זה:
על שתיית העשן שמוצצים אותו דרך קנים חלולים, כי לא נמצא זה בספרי הפוסקים ז"ל לפי שלא היה בימיהם. כי מקרוב עלה עשן זה ונתפשט בכל העולם ורובם ככולם שותים אותו. (שו"ת דרכי נעם, ונציה תנ"ז 1697, סימן ט)
אם כיום מקובל שהעישון מזיק לבריאות, לא כך סבר ה"פני יהושע" (תמ"א-תקט"ז 1680-1756) שכתב בחידושיו על הש"ס, כי מותר לעשן ביום טוב, היות ומדובר בעסק של רפואה: "ואם כן נראה דעישון הטובא"ק נמי הוי לבריאות הגוף לעכל המזון ולתאוות המאכל וכיוצא בזה". (שבת ל"ט ע"ב)בהסתמך על פסק של ה"פני יהושע" כתב הרב יוסף תאומים (תפ"ז-תקנ"ב 1727-1792) בספרו "פרי מגדים" חלק משבצות זהב:
והנה אני רגיל לשתות טוטי"ן ביום טוב כמנהג עולם לרפואה, ובפרט כהיום ממש שוה לכל נפש, ולקרוע הנייר צריך מערב יום טוב. (אורח חיים סימן תקיא אות ב)
וכאן הבן שואל.
מה הוא "לשתות טוטי"ן"? טוטי"ן בערבית הוא טבק.
לשתות טוטי"ן – כנראה הכוונה לעשן נרגילה, שיש בה גם טבק וגם נוזל.
האם ה"פרי מגדים", שחי באשכנז, עישן נרגילה?
לדעתי, התשובה ברורה. ה"פרי מגדים" לא עישן נרגילה.
לשתות טוטי"ן הוא מושג מושאל לעישון מקטרת או סגריות.
מה עישן, אפוא, ר' יוסף תאומים, ה"פרי מגדים"?
בזה ישנה מחלוקת אחרונים.
בספר קצות השולחן לרב חיים נאה (חלק ז) כתב שה"פרי מגדים" עישן סיגריות. לצורך גלגול הטבק בנייר היה צריך לקרוע נייר מערב יום טוב לפי מידת הסיגריות. שהרי מלאכת קורע היא ואסורה בחג.:
מקור זה כנראה עמד גם לפני רבי משה לוי ז"ל, שהיה תלמיד חכם ומורה הוראה בישיבת כסא רחמים בבני ברק, בספרו תפלה למשה:
הסבר זה מוקשה. חיתוך נייר לפי מידה הוא מלאכת מחתך ולא מלאכת קורע.
(אמנם קושיה זאת מתורצת לפי חידושו של הרב משה לוי בספרו "מנוחת אהבה" פרק כא אות ד, שבמקום שעושה כלי אין דין מחתך. חידוש זה, שעליו המחבר כתב שלא מצא שקדמו לו בפוסקים, אינו מקובל על הכל. ואפשר ליישב בעוד אופנים)
זאת ועוד, נייר לסיגריות הוא מוצר חדש, רק משלהי המאה ה-17. עיקר הפצתו במאה התשע עשרה. (כאן)
לכן נראה שמדובר בנייר שנחתך לצורך הבערת אש במקטרת וכפי שכתב (ה"כתב סופר) בחידושיו: "ולהדליק בנייר, עיין פרמ"ג סי' תקי"א [משב"ז סק"ב] שאסור לקרוע הנייר ביו"ט ", שמשמעו שהדליק את האש עם הנייר.
כך או כך. הביטוי "לשתות טוטי"ן" שלקוח מתרבות המזרח, מעישון נרגילות, נדד אל הפסיקה האשכנזית, למרות ששם עישנו במקטרות או בסיגריות*.
שבת שלום
אבישי
תודה לבני על החברותא ולחנוך גוטליב שתמיד עומד לנו לעזר.
———————————–
*שו"ת האלף לך שלמה, לרב שלמה קלוגר, מגליציה (תקמ"ו-תרכ"ט 1786-1869)
**להרחבה: ראו נא מאמר מקיף על העישון של הרב דב לנדאו. "האם סיגריות צריכות הכשר לפסח". הובא באתר כושרות כאן.
————————————-
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
כתבו אלינו:
rambaml1@gmail.com
תודה על המאמר.
מה שכתבתם בשם הפני יהושע דעישון מועל לבריאות בניגד להידוע כהיום. זה ברור שהיא מזיק לכמה דברים רעים, אבל מה שכתב הפנ"י לכאורה עדיין חי וקיים, דהוא כתב בין השאר דמועל לעיכול וזה אמת גם כהיום.
עוד אעיר דלכאורה אם מתירים רק משום רפואה, אז אין זה היתר רק ביום טוב ב' בחו"ל כמבואר באו"ח סימן תצו.
ומעניין לענין כדאי לראות את דברי הקרבן נתנאל בסוף פרק שני למסכת ביצה הדן בעניין זה, ובעיקר את סוף דבריו…
ולא אוכל להתאפק מלהעלות על הספר מרבה המכשלה בישראל שתיית טובא״ק ביום טוב. שמזלזלין באיסור מלקות הבערה שלא לצורך שמסיק רבנו לעיל (פ״ק סי׳ י״ח) וכאן שצריך דוקא קצת ליו״ט או דבר מצוה ושתיית טובא״ק לאו צורך יו״ט ומה מצוה יש בו.
וראיתי בשו״ת דרכי נועם שהאריך למצוא היתר, ובכלל דבריו אתה רואה שאין בהם ממש והעלה כתעלא מבי כרבא. ויש מהם אמרו שמעכל המזון גם משלשל. א״כ עושין רפואה ביום טוב. ויש אומרים שהוא דבר הרגיל, בא וראה שאינו דבר הרגיל יותר מהמוגמר כדתנן אע״פ שאין ממביאין את המוגמר אלא לאחר הסעודה. מכל מקום אסרו המוגמר שאינו שווה לכל נפש אלא למפונקים. אף כי שתיית טובא"ק למי שאינו רגיל יסתכן ויחוגו וינועו כשכור.
ולא על העמי הארצים תלונתי. אך על הלומדים ששותין בפרהסיא. ובגלל כן מחטיאי רבים, נותנים יד להמון. והמה אינם יודעים להזהר ומכבין ומבעירין שלא לצורך. ולא עוד אפי׳ מי שאינו רגיל כ״כ ואינו שותה בחול. עושה כמטייל ע"פ חוצות ושותה והוא חילול יו״ט לעיני העמים. והלומדים הם הם גרמא בניזקין על זה אמרו הגס לבו בהוראה. וטוב להם לעיני העדה שימנעו יום או יומיים לכבוד השם ותורתו, אף שיש להם קצת היתר ע״פ ש״ס היצר הרע. ומהם ילמדו אילני סרק ולא יחללו יו״ט. ויהיו ממצדיקי הרבים ויקבלו השכר בשב ואל חעשה. אשרי שומע לי:
לק"י
אבישי שלום
היה מעניין לקרוא את המאמר על "שתיית טוטון". לפי מיטב ידיעתי גם בערבית הביטוי מקביל וזכורני שהיו אומרים "שרב שגארה". [איני מומחה בכתב ערבי] שרב הערבי צקביל לשתה העברי.
שבת שלום
בצלאל
שבוע טוב לענ"ד אחר פרסום עניין כזה כדאי יהיה להוסיף את חומרת האיסור, כי יש שיכולים לטעות. ועיין ציץ אליעזר חט"ו סימן טל, יחווה דעת ח"ה סימן טל עמוד קפא בהערה והמשך משם, שבט הלוי ח"י סימן קצה. ועוד… עיין גם צוואה מחיים ובספר רחמי האב מה שהעיד בגודלו. והשם יתברך ישמרנו מכל צרה. אמן. לילה טוב
כתב לי הרב שוקי :
שוב יישר-כח
נושא זה מרתק מאוד, שכן פעם שלטה הדעה שהעישון מועיל לגוף, עד כדי כך שהחכם-צבי או בנו היעב"ץ הגדירו כשורש הבריאות.
אולם שהתגלו המחקרים בשנים האחרונות על נזקי העישון, פוסקי ההלכה היו צריכים לתת את דעתם.
אם לאוסר משום דיני נפשות, אזי חכמי הדורות הקודמים לא הכירו את המדע?
סוגיה זו היא עוד אחת ממקרי המבחן של פסיקה הלכתית מודרנית על-התפר שבין דת ומדע.
שם לב שכאשר החפץ חיים יוצא נגד עישון (בזמנו עזרת לי למצוא את המקור) הוא משתמש בבטלת הזמן וכורח זאת יחדיו עם עיתונים ומגזינים. כך או כך לא מטעמי בריאות.
פוסקי הדור האחרון נותנים את דעתם גם לשאלת הבריאות.
יחד עם זאת, חבר שדן איתי בעניין שאל האם מדובר בטבק טהור שהוא בריא (לטענתו, כמו קנאביס), או במרכיבים אחרים שהם מזיקים (כמו הסיגריות בימינו)?
שבת שלום,
שוקי
————————
בע"ה
שלום הרב שוקי.
תודה על הערותיך המחכימות.
בכניסה לישיבת מרכז הרב, בה למדתי, היה פתק ממוסגר ובו קריאה/הוראה של הרב צבי יהודה שלא לעשן כלל בישיבה ובפרט שהוא מזיק לרעהו.
הדיון על הנזק של העישון לריאות הוא אכן במגרש הרפואי, כך שאין לי תשובה לשאלתך האחרונה.
בידידות.
שבוע טוב
אבישי
מכתב שקבלתי במייל ממכובדי ר' דוד נ. רוטנר
בע"ה, שלום.
5 הערות:
1. אני לא מבין איך אתה מגשש מסביב ולא מניח הגיונית שהוא עישן מקטרת, זו היתה דרך העישון הבלעדית באירופה לפני הסגריות וגם אחרי, את המקטורות הדליקו תמיד באמצעות נייר (כפי שהבאת מחידושי הכתב סופר), את הגפרורים המציאו יותר מאוחר ולהכניס את המקטרת לתוך האש אי אפשר ונכון הערתם כלפי הסבירו של ה'תפלה למשה' שאילו היתה נדרשת חיתוך הנייר לצורך הסיגרייה הרי שאין זו מלאכת קורע אלא מחתך.
2. ביו"ט אסור לגלגל סיגריות, לא בגלל החיתוך, אלא כי זוהי מלאכה ממש והיא אסורה ביו"ט כפי שנפסק בהלכה "אין גודלין את הפתילה ביו"ט". זוהי גמרא מפורשת (ביצה לב ע"ב) וכך נפסקה ההלכה (או"ח סי' תקי"ד ס"ט).
3. בהגדרה ההלכתית של "דבר השוה לכל נפש" קיים שיבוש בקרב ההמון, שחושבים שהמכוון הוא לדבר שכולם אוהבים, ולא היא, אלא שוה לכל נפש היינו שזה ענין לבריאים ולא לחולים – אינה דורשת מרשם רפואי ולא המלצה רפואית, וכלשון הפרי מגדים שציטטתם "מנהג עולם לרפואה שהיא שוה לכל נפש, אבל אם היא בכלל לא לרפואה אלא לתענוג גרידא – בודאי שזה נקרא שוה לכל נפש".
4. בנוגע ל'"יש מי שאומר" המובא בשו"ת דרכי נועם, שבא לכרוך את ההיתר של עישון ביו"ט עם איסור מקביל בתענית, ראה 'ארחות חיים' כהנא, סיגוט תרנח (סי' תקסז ס"ה) שכתב שזה שייך רק בנוגע לעישון בנרגילה וכלשונו שם: "אותם שכתבו להחמיר היתה כוונתם רק בעישון טאבאק רטוב מאוד ובולעים העשן וההבל היוצא מהלח הרטוב שיש ע"ז חשש שאולי הוא כהבל היוצא ממשקים".
5. עיינתי ב'ארחות חיים' וראיתי שבסי' תקנט סעי"ג ישנה הגהה של המהרש"ם (ואני לא צריך לתאר לך שבדורו הוא היה פוסק הדור לפחות כמו רבי משה פיינשטיין בדורו). ושם הוא כותב מפורשות על הטענה שבעישון בצום עלולה להיות חילול השם שהעכו"ם אוסרים העישון ביום תעניתם, שבעל השיוכנה"ג מצדד להתיר בנימוק של "ובמדינתינו אין העכו"ם נוהגים איסור בזה". על דברים אלה כותב המהרש"ם "ולענ"ד אדרבה אם העכו"ם נוהגים בזה יש איסור בחוקתיהם לא תלכו…"
בכבוד
דוד נ. רוטנר
——————
שלום ר' דוד
יישר כוחך על מכתב גדוש ומנומק.
לגבי מה שציינת על שאין גודלין הפתילות, בני שיחי' אמר לי שבשדי חמד כתב שזהו דווקא בכלי. עוד ראה שכתבו שסיגריה היא שונה שאי אפשר לעשות מראש, ולכן דינה שונה מפתילה.
שבוע טוב
אבישי
שלום ותודה על הבלוג הנחמד.
גם אני חשבתי שלשתות טוטין זה בגלל הנרגילה אבל שאלתי דוברי ערבית ובערבית לא אומרים לעשן אלא לשתות סיגריה… כנראה הערבית השפיעה על אופן ההתנסחות. זה כמובן מצריך מחקר לשוני מעט יותר מעמיק אבל זו הסברה שלי.
רק אוסיף שאם היה איסור מחתך בקריעת הנייר, הפרי מגדים היה צריך לכתוב אותו ולא את איסור הקורע, ואי אפשר לומר שהוא כתב אחת מהמלאכות, משני טעמים. טעם ראשון שבפשטות אין אפשרות שיהיה איסור קורע וגם איסור מחתך, מטעם שאיסור קורע הוא מלאכה של קלקול ולא מלאכה שעושים אותה ע"פ מידה, כמלאכת מחתך, יתרה מכך כתב הביאור הלכה (ויש חולקים) שאם יש תיקון בקריעה עצמה, כגון קורע פתח של בית הצוואר, אין בזה איסור קורע, כי תיקון סותר את מלאכת קורע. טעם שני, שהפרי מגדים שם בונה את האיסור על שיטתו (וכך דעת רוב הפוסקים) שאיסור קורע הוא לא רק בקורע ע"מ לתפור, אלא גם בקורע ע"מ לתקן, בניגוד למחתך שזה לכו"ע אסור.
שלום
ההסבר על הקשר בין 'לשתות' לבין 'עישון' הוא יפה ונכון, אך ראוי לדעת שהפועל לשתות הוא תרגום מילולי מהפועל הערבי 'שַרִבְַ' שפירושו 'לשתות'. הזקנים אומריים עד היום 'אַשְרַבּ סִגארה'=אני 'שותה' סִגארה. הצעירים כבר אומרים 'אַדַחִ'ן סגארה'=מעשן, זהו פועל שנוצר מהמילה 'דֻחָ'אן'=עשן.
רצ"ב כאן מאמר על הפועל הערבי 'לשתות'.
שבת שלום.
בכבוד רב: משה אוסי
מורה, מרצה ומדריך טיולים
טלפון: 09-8335016, נתניה
דוא"ל: mosheossi@gmail.com
ישר כח.
הפרי מגדים נולד במחוז לבוב והתגורר שם, בין היתר בקומארנו. חבל פודוליה הגובל בגליציה היה תחת השפעה עותמאנית במאה ה-17. האם לא יתכן שעישנו שם גם נרגילה?
—————————–
שלום דרור.
הפרי מגדים מעיד על עצמו ששתה/עישן. האם אתה רואה אותו מעשן בנרגילה. אתמהה.
כל טוב
אבישי
יש כאן כנראה חילופי אישים.
https://www.hamichlol.org.il/%D7%93%D7%91_%D7%9C%D7%A0%D7%93%D7%90%D7%95_(%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D)
————–
תודה. תוקן
ט.ל.ח.
אבישי
תודה על המאמר הנפלא.
[תיקון טעות קטנה; הציון בסוף המאמר אל מאמרו של הרב דוב לנדוי. לא מדובר בראש ישיבת סלבודקה, אלא באחד מרבני הכשרויות הנודעים].
——————–
תודה. תוקן
ט.ל.ח.
אבישי