בע"ה
גניזת הכריכות
וַיִּקְרָא֙ גַּם־פַּרְעֹ֔ה לַֽחֲכָמִ֖ים וְלַֽמְכַשְּׁפִ֑ים וַיַּֽעֲשׂ֨וּ גַם־הֵ֜ם חַרְטֻמֵּ֥י מִצְרַ֛יִם בְּלַהֲטֵיהֶ֖ם כֵּֽן.[ז, יא]
וַיַּעֲשׂוּ־כֵ֨ן הַחַרְטֻמִּ֧ים בְּלָטֵיהֶ֛ם לְהוֹצִ֥יא אֶת־הַכִּנִּ֖ים וְלֹ֣א יָכֹ֑לוּ וַתְּהִי֙ הַכִּנָּ֔ם בָּאָדָ֖ם וּבַבְּהֵמָֽה [ח, יד]
רשימה לפרשת וארא
איננו יודעים כיצד פעלו חרטומי מצרים: אם מעשה כשפים (הטעיה) או מעשה שדים. כך או אחרת, המצריים ייחסו להם כוחות על טבעיים.
באחת משנותי הראשונות כמנהל הספריה פגשתי את התופעה של "גניזת הכריכות". דפים אבודים שהוטמנו בתוך כריכות כשימוש משני בהם.
אחת מהמיוחדות שב"מציאות" שגיליתי בספריית הרמב"ם היו דפים שהוטמנו בתוך כריכת ספר "ישמח משה" שנדפס באזמיר בשנת תל"ה (1675).
בדפים אלו היו איורים צבעוניים מעשה ידי אומן. שרשרת של בנות הים עם שברי אותיות עבריות.
בנות הים הן דמויות מיתולוגיות בדמות חצי דג וחצי אשה. יורדי הים האמינו כי הופעתן הוא סימן לסערה או לאסון מתקרב.אף כי פה ושם במקורות היהודיים הוזכרו בנות הים ("הסירנה"), ברור שאינן מוטיב יהודי ושאלת המצאותן על אותם דפים נותרה בלתי פתורה.
[למעוניינים בהרחבה, כתבתי על כך מאמר בספר "אשה חכמת לב", ספר הזכרון לד"ר שרה פרנקל, ירושלים תשע"א עמ' 95-102. ראו נא כאן]
——————————————————-
בשבוע זה נלב"ע עזרא גורודצקי. ממנו למדתי פרק בהלכות פירוק כריכות.
עזרא היה אספן ונדבן. מאוספיו תרם לספריה הלאומית. לפני כשתים עשרה שנה בא במיוחד מירושלים לתל אביב והדגים לי כיצד הוא מפרק כריכות. בבלוג הספריה הישן הופיעה הרשימה הבאה ובסופה מעשה הפירוק בתמונות. יהי זכרו ברוך.
כריכות ספרים ישנות
מאת אבישי אלבוים \ מנהל ספריית רמב”ם
במהלך שנות עבודתי כמנהל ספריית הרמב"ם בבית אריאלה, הספרייה התורנית-מדעית של תל אביב, נחשפתי לתופעה מיוחדת: ספרים שבתוך כריכתם טמונים "אוצרות" הממתינים לחשיפתם מאות בשנים. כורכי ספרים השתמשו בדפים כתובים ומצויירים לרפד כריכות ספרים חדשים, ובזכותם נשמרו לנו פיסות וקטעים מיצירות בני זמנם, שחלקם הם ייחודיים ונדירים. תופעה זו חוצה יבשות וגבולות. אין לה כללים. זה סוד יופיה. ככל מציאה הבאה בהיסח הדעת.
מלאכת פירוק הכריכות מחייבת מומחיות רבה. יש להפריד בין הדפים הדבוקים בעדינות רבה. תחילה מטבילים את הכריכה בתמיסה של מים ואלכוהול, בשלב הבא 'מקלפים' את הדפים הדבוקים ומניחים לייבוש. לבסוף, יש לצרף את פיסות הנייר אחת לאחת ולזהות את הממצאים.
לאחרונה זכינו לארח את מר עזרא גורודצקי, אספן ונדבן ירושלמי, שלמעלה מששים שנה הוא מפרק כריכות ספרים ומחפש אחר דפים אבודים. עזרא הדגים לנו, הלכה למעשה, פירוק כריכה של ספר מאוצרות הספרייה.
בתוך כריכת ספר "פרי מגדים" שנדפס בזולקווה בשנת תקנ"ו (1796) נמצאו דפים מן התלמוד הבבלי וקטעים ממחזור תפלה. קטעים אלו כוללים פיוטים לשבתות מיוחדות ולחגים, הגדה של פסח, תהלים, מגילת אסתר ועוד
צפו נא בתמונות המתארות את התהליך כפי שנתפשו במצלמתו של עמיתי הספרן דודי בן נעים.
שבת שלום וחודש מבורך
אבישי
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
כתבו אלינו:
rambaml1@gmail.com
Filed under: ספריית רמבם | Leave a comment »
לק"י
אבישי שבוע טוב
נהניתי לקרוא את המאמר ולא הופתעתי. הרב יוסף קאפח זצ"ל כתב על כך לפני הרבה שנים. איני זוכר בדיוק היכן, אני זוכר שזה נכתב באחת ההקדמות.
אם אתקל במקום המדוייק אשמח לעדכן.
תודה רבה על הדברים המעניינים שאתה שולח.
בצלאל
———————————–
בע"ה
שלום בצלאל
תודה.
בתימן זו תופעה נפוצה. פרסם רבות על כך י. לוי נחום בספרו חשיפת גנוזים מתימן (חולון תשל"א) ועוד.
בשורות טובות !
אבישי
תודה על התיאור המרגש של חישוף האוצרות שעשויים להיות טמונים בכריכות!
התרגשתי מאד לקרוא את רשימתך על הצפונות הגנוזות בכריכות.
סבי ז"ל, ליפא אהרון אליעזר שווגר, עסק רבות בפירוק כריכות. כשהיה רואה ספרים שכריכתם תפוחה, היה רוכש אותם, ובודק, וכך זכה לחשוף כמה מכתבי היד החשובים של הגדות פסח.
דודי, שלום שווגר, סיפר על סבא, אחרי מותו, שהיה נכנס לחנויות ספרים של נכרים, מתבונן בספרים, וכשהיה רואה ספר שכריכתו תפוחה, היה קונה את כל המדף כדי שהמוכר לא יבחין באוצר…
שבת שלום
נילי בן ארי
ברוך תהיה. תודה רבה על דבים מעניינים!