אדר שני תשפ"ב
תורת העולה והשלמים
מסורת מוטעית מציינת שהרמ"א (רבי משה איסרליש, בעל ה"מפה"), נפטר בל"ג בעומר שנת של"ג (1573) בגיל ל"ג (33). איננו יודעים את שנת לידתו המדוייקת של הרמ"א אך בצירוף מקורות שונים אנחנו יודעים שחי יותר שנים (בין 40-50) ולא נפטר בגיל כה צעיר.
אחת ההוכחות מצאתי בהערתו של מוכר הספרים הידוע ליפא שווגר על עותק ספרו של הרמ"א "תורת העולה".
ספר זה נדפס לראשונה בפרג שנת ש"ל (1570) בחיי המחבר. ההערה מצויה סמוך לדף השער בעותק מהדפסה שניה של הספר המצוי בספריית הרמב"ם (יאהניסבורג, תרי"ד 1854). מפליא לראות את מוכר הספרים ליפא שווגר המתמצא בתוכנם של הספרים.

וזו לשונה של ההערה:
ח"ג דף קלח שורה ב
לאבא מורי ש"נ (שיחי נצח)
הרמ"א כתב זה קודם שנת
שכ"ד ומזה ראיה שהיה שניו
יותר מל"ג כי לפי חשבון היה פחות
מבן ט' שנים וזה רחוק מן המציאות
בדף קלח מבאר הרמ"א את מעשהו של שלמה המלך, שהקריב בעת חנוכת המקדש סכום אסטרונומי של קרבנות: עשרים ושניים אלף (22,000) בקר ומאה ועשרים אלף (120,000) צאן. כך מתואר בספר מלכים א פרק ח פסוק סג.
הרמ"א שואל: האם לא היו מטרות טובות יותר לשימוש בכסף כמו לפרנס עניים ולתלמוד תורה? מה היו כוונותיו של שלמה המלך?
בהקשר זה כותב הרמ"א:

והנה זה לי נגד ט"ו שנה, שאל גוי אחד לאבא מוריש"ן מה היה
כוונת שלמה בענין רבוי קרבנות אלו ואמר דרך הלעג שבוודאי כל ארץ ישראל היה
מסריח מריח הבשר ששרף שלמ' על המזב', ובאמת שגם בעיני יפלא...
במקום אחר בספר אנחנו למדים שרמ"א סיים כתיבתו עוד לפני שנת שכ"ד (1564). כך מובא בראש השיר שצורף לספר כש"נ במהדורתו הראשונה.

בוא ונעשה חשבון. אם רמ"א נפטר בשנת של"ג (1573)* בגיל 33 שנים ואת ספרו סיים תשע שנים קודם בשנת שכ"ד (1564), ובספר מעיד על מפגש של אביו עם גוי אחד 15 (ט"ו) שנים קודם. הרי הרמ"א מעיד על מעשה שהיה 24 שנה קודם לפטירתו. כלומר שהיה אז בגיל תשע. על זה כתב ליפא שווגר:
וזה רחוק מן המציאות
*על מצבת הרמ"א היה כתוב שנת של"ב (1572)
נציין שבספר עצמו, בסוף החלק השני, מדפיס הספר עם ביאור נרחב , ישראל בן ידידיה יפה ש"ץ, מתלפמס עם גישה זו – המקצרת את שנות חייו של הרמ"א – ודוחה אותה ממקור אחר.

סוף דבר. כמו במקרים רבים יודעים אנחנו את תאריך פטירתו של אדם ולא עת יום הולדתו.
כדברי החכם באדם שלמה המלך: טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב וְיוֹם הַמָּוֶת מִיּוֹם הִוָּלְדוֹ. (קהלת ז, א)
שבת שלום
אבישי
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום. משתדלים לענות לכל פונה בהקדם.
משחק "אתגר הכתר" פתוח. מחכים לכם. להשתתפות כתבו אלינו:
rambaml1@gmail.com
הרמ"א נפטר בשנת של"ב, כפי שהערת לנכון מהכתוב על מצבתו. ואם כך הפגישה המתוארת היתה בשנת ש"ח. אבל אין מכאן שום הוכחה לגילו של הרמ"א, כי: א. יתכן שהיה אז בן 8 או תשע, וילד מוכשר ועילוי – כפי שהיה הרמ"א – מסוגל בהחלט להקשיב ולהבין גם שיחות עמוקות יותר ובגיל צעיר יותר. ב. יתכן ששמע על המאורע מאביו בגיל מבוגר יותר.
אבל קיימות הוכחות חזקות יותר ומשכנעות הרבה יותר. אסתפק כאן בשתים מהן:
1. בסכסוך המפורסם בין מדפיסי הרמב"ם מאיטליה, הסכימו רבני איטליה – משני הצדדים, לשלוח את השאלה אל הרמ"א כדי שיכריע בין הצדדים. הדבר אירע בשנת ש"י, כפי שמובא בשו"ת שנדפסו בענין זה בספרי התשובות של מהר"ם מפאדובה והרמ"א. בן כמה היה אז הרמ"א? לא ידוע. לבטח לא למטה מגיל 20 וכנראה שאף יותר. ראיה זו הזכירה המדפיס בדבריו שהבאת כאן.
2. בספרו דרכי משה, יורה דעה סימן שצ"א, מספר הרמ"א על מעשה שאירע עמו בשנת האבל על אמו: "וכבר היה מעשה ע״י בהיותי אבל על אמי ז״ל וברכתי ברכת אירוסין תחת החופה כדרך שרב העיר מברך ברכת אירוסין". צריך לציין כי האם נפטר בשנת שי"ב. בין אם היה הרמ"א רב העיר בפועל ובין אם היה רק ממלא מקום הרב (כפי שיש שרצו לטעון), ברור כי לא מדובר בינוקא אלא באדם בוגר הנמצא – לפחות – בשנות העשרים לחייו. אגב, באותה שנה התאלמן הרמ"א מאשתו הראשונה [אם כי יתכן שנישאו בגיל צעיר. אבל עברו כמה שנים יד שנפטרה כי היא ילדה לו לפחות בן אחד ובת אחת].
גם השמועה שהזכיר אותו מדפיס, עדותו של שמש הקהילה, כי במותו היה הרמ"א זקן וישיש אינה נכונה. זאת משלוש הוכחות:
א. רבי חיים מפרידברג אחי המהר"ל מציין בספריו (לא זכור לי כרגע המ"מ) כי היה חברו של הרמ"א בישיבת רבי שכנא מלובלין. רבי חיים עצמו נולד בשנת ר"פ.
ב. סבו של הרמ"א, שעל שמו הוא נקרא, היה ר' משה אויערבאך, שנפטר בשנת רע"ט. אצל האשכנזים לא נהוג לקרוא על שם אדם בעודו חי, ואם כן לא נולד הרמ"א לפני שנת רע"ט, ולא היה בן יותר מ53 שנים בפטירתו.
ג. המהרש"ל, שארו ובר פלוגתא שלו, מכנה אותו במכתבו אליו: "יניק וחכים". בין אם התואר נכתב כמחמאה ובין אם (במחילת כבוד תורתו) כעקיצה סמויה, ברור שזו היתה האמת. המהרש"ל עצמו נולד בשנת ר"ע. ואם הוא מכנה את הרמ"א יניק, מסתבר שהיה ביניהם הבדל משמעותי בגיל. תלוי כמובן בתאריך כתיבת התשובה, אבל ודאי לא פחות מעשר שנים.
תאריך הפוסט שגוי. מענין מתי נולד הפוסט?