לחודש מנחם אב
ישיבת מיר בירושלים היא כיום הישיבה הגדולה בעולם במספר תלמידיה. אחת הדמויות המפורסמות בהיסטוריה של הישיבה הוא דמותו של המשגיח ר' ירוחם. הוא היה שייך ל"תנועת המוסר" המפורסמת. על רגל אחת נאמר שעיקרה של התנועה היתה להעמיד אדם מושלם במידות ובמעשים. לאחרונה (יח סיון תשע"א) מלאו שבעים וחמש שנה לפטירתו. אחת הדוגמאות להקפדה של רבינו ירוחם על "בין אדם לחבירו" מצאה חן בעיני ואני מנסה ליישם אותה בחיי היום-יום.
בימים ההם עיקר הקשר בין אנשים היה באמצעות מכתבים (טלפון לא היה בנמצא). היות והרבנים היו עסוקים כל השבוע בישיבה על פי רוב ענו הם למכתבים ביום ששי אחר הצהרים. זמן זה היה הזמן היחיד הפנוי מטרדות בכל השבוע. לא כן דרכו של ר' ירוחם. הוא סבר שיום ששי אחר הצהרים כל אחד בהול להכין צרכי שבת. וכתיבת מכתב הוא דין ב"בין אדם לחבירו". יש לעשותו בכובד ראש, ושהכתב יהיה ברור ומסודר, חף מטעויות. כדי שהמקבל יתכבד בקבלת המכתב.
אנחנו כיום, בעידן הדואר האלקטרוני, חזרנו לכתוב מכתבים הרבה. אני מוצא שבחפזון אני טועה פעמים רבות. כבודו של מקבל המכתב מחייב אותי לעבוד במתינות ולבדוק כל מכתב שנית בטרם אשלח אותו.
כולנו גדלנו על דברי חז"ל שבית שני חרב בגלל שנאת חינם. הקב"ה דן לחומרא עבירות ש"בין אדם לחברו", ועדיין לא רופאה מכתנו. מייחלים אנו שנזכה להיות ראויים לבניין בית שלישי.
ישנה סוגה ספרותית מיוחדת, העוסקת בכתיבת מכתבים בין איש לרעהו. ספרות זו קרויה "ספרות האגרונות" (דב רפל. סיני כרך קיג) או "ספרות האגרונים" (יהודית הלוי-צוויק), מלשון אגרת הנשלחת מכאן לשם. ישנם למעלה ממאה ספרים שונים שבהם נאספו טפסי מכתבים -רשמיים ולא רשמיים- מתחילת הדפוס ועד ימינו.
בחרתי הפעם לפרסם דף מספר אגרון "עטור סופרים", שנדפס בשנת תר"ט 1848 בעלום שם המחבר. (לפי פרופ' דב רפל, מחברו הוא: מוהר, א"מ) . עותק מהספר מצוי בספריית הרמב"ם.
דף זה מכיל הצעות להזמנות חתונה בצד פתיחות למכתבים לאישים שונים, כל אחד לפי תוארו.
כותרת רשימה זו 'ידידי ורעי, אלוף נעורי!' לקוחה מאחת הפתיחות הממומלצות של "עטור סופרים".
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך
שירות סריקה ומשלוח חומר תורני מתוך ספרים וכתבי-עת ישנים וחדשים
פרטים נוספים פנה אלינו rambaml1@gmail.com
אולי זו ההזדמנות לבקש סליחה אם – וכאשר – חלות טעויות במכתבים שאני משגרת אליך בדוא"ל…
מרים פ.