קוראים ותיקים
(מדור מיוחד לזכרם של קוראים נאמנים)
לדמותו המיוחדת של יוסף בן יוסף ז"ל
רובם המוחלט של קוראי מדור זה לא נתקלו מימיהם ב"נון טריג" ולא מבינים מה לזה ולספרייה. אך מאחורי "נון טריג" שכזה עומד סיפור אהבתנו המשותפת של יוסף בן יוסף ואנכי לארץ ישראל ולנופיה. בעיני ההדיוט שלי, "נון טריג" הוא בסך הכל בורג בקוטר של כעשרה ס"מ התקוע בתוך סלע. בשביל המודד המקצועי , נקודת טריג הינה נקודת גובה שנמדדה וסומנה בשטח לצורך שרטוט מפות טופוגרפיות של פני השטח. בפסגתו של הגבוה בהרי כל איזור ואיזור נקבעה נקודת הטריג עוד בתקופת המנדט הבריטי שאנשיו ערכו מיפוי של כל ארץ ישראל.יוסף בן יוסף נולד בשנת תרפ"ג (1923), בתל אביב. אביו ניהל שנים רבות את בית הספר "הכרמל" במרכז תל אביב . היה מוותיקי המודדים בארץ (תעודת מודד מספר 004) ומדד אותה ברגליו לאורכה ולרוחבה עוד בימי המנדט הבריטי, במסגרת טיולי חבורת המשוטטים של דוד בנבנשתי, ובמהלך שנות עבודתו הרבות כמודד.
אהבת הארץ הביאה אותו למחקריו הפרטיים על גובה מפלס המים בימת החולה ז"ל ובים המלח, כפי שנמדדו על ידי חוקרי ארץ ישראל במאה התשע עשרה. לצורך איסוף נתונים למחקריו אף ביקר בספריית הרמב"ם. אם תשאלו מה לספריה תורנית כספריית הרמב"ם ול"ארכיאולוגיה ימית" ? מסתבר שבין אוצרות הספריה שמורים אוספי ספרים בשפה הגרמנית שהתקבלו כאן עם עליית היקים לתל אביב וביניהם אף ספרים נדירים מאד שפרסמו משלחות חקר של ארץ ישראל במחצית השניה של המאה התשע עשרה ואילך. הספרים מתועדים בקטלוג הידני הישן שלנו ויוסף ידע על קיומם. במהלך ביקוריו התכופים נוצרה ידידות בינינו, ושמחתי תמיד לראותו.
תמונת הנוף המקסימה הזאת צולמה מול ביתי. כן, פשוט מעבר למדרכה. אני גר בפדואל, מקום עם נוף מדהים. היישוב שוכן על כיפה טבעית ומסביב 360 מעלות של ראות למרחוק. יום אחד, יוסף בן יוסף מביא לי צילום מפה טופוגרפית ישנה של איזור פדואל. המפה נערכה בתחילת שנות המנדט הבריטי (סביבות 1920) במסגרת מבצע מיפוי הארץ שנעשה על ידי מחלקת המיפוי הממשלתית הבריטית. על המפה חתום (בטביעת אצבע) המוכתר של כפר א-דיק (שכננו). על המפה מסומנות שתי נקודות נון טריג. (במאמר מוסגר: יוסף העריץ את האימפריה הבריטית על הסדר המופתי ושיטת העבודה המסודרת, שהניחה את התשתית לכל מה שנעשה בארץ לאחריה). יוסף האיץ בי שוב ושוב לחפש אותם. עשיתי סיורים רבים בסביבת היישוב ולא מצאתי. כמעט שהתייאשתי. עד שיום בהיר אחד נתקלתי ב"נון טריג". צילמתי אותו (מופיע בראש הרשימה) והראיתי את הצילום ליוסף.
יוסף נפטר לפני כחצי שנה והשאיר אחריו ספריה עשירה בעיקר בתחומים שעניינו אותו: ארץ ישראל, אסטרונומיה, מדידות ומפות. עוד בחייו הביע יוסף את הסכמתו להעביר חלק מספרייתו למדרשה חדשה לטיולים והכרת הארץ בארץ בנימין. בתי משואה, בעזרת בני משפחתו הקרובה של יוסף, עיצבה את 'תו ספר' שילווה את ספריו, באשר ילכו. על התו מופיע צילום מצילומיו של יוסף בן יוסף, כנראה משנות החמישים, בפינה נדחת של ארצנו, אי שם בערבות הנגב.
יוסף בן יוסף נפטר ערירי. קבלתי על עצמי – בנוסף לבן משפחה – לומר עליו קדיש בכל יום לזכרו של איש יקר.ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
נא פנה אלינו rambaml1@gmail.com
להשאיר תגובה