בע"ה
"… וישלחו מן המחנה כל צרוע וכל זב…"
(במדבר, פרק ה פסוק ב)
[ רשימה לפרשת השבוע "נשא" ]
משנת 1791 עד לשנת 1915, הוגבלו היהודים שחיו במזרח אירופה, על ידי הצארים של רוסיה, החל בקתרין הגדולה, לאזור שנקרא "תחום המושב". התחום כלל 25 פרובינציות, ביניהן: אוקראינה, ליטא, ביילורוסיה, קרים וחלק מפולין. (מתוך קורס מזורז בהיסטוריה יהודית. פרק 56: תחום מושב. אתר "אש התורה").
בשנת 1835 יצאה חוברת, בעילום שם המחבר, ובו העתקה ל"לשון הקודש" של כל החוקים המגבילים את היהודים במגורים ובפרנסה, וכן מפורטות בה מחוייבות היהודים לנאמנות לשלטון הצאר.
בחוברת יש פרקים מיוחדים לעובדי אדמה, לסוחרים ובעלי מלאכות, ליושבי עיר ויושבי כפר, לאמונה ומנהגים, למדעות (=השכלה), ולאורחים הבאים מחוץ למדינת רוסיה.
פרק מיוחד מוקדש לטקס שבועת הרב בבית הכנסת. השבועה התקיימה בליווי נרות ושופר, כשספר התורה מוצא מהארון לבימה. השבועה היתה בנוכחות המושל. מעניינת ההערה הרשומה שם בשולי העמוד: "המושל העומד על גבם יראה בעין פקיחא, כי הס"ת לא יחלפו באחרת כל משך השבועה" (עמ' 19).
מצורפים גם טפסים ריקים למילוי על לידות, נישואין, גירושין ופטירות. רישום אזרחי זה היה באחריות הרב.
מתוך החוברת עולים בבירור תנאי החיים הקשים במחוזות של "תחום המושב".
נזכור כי באותה תקופה חלק ניכר מהעם היהודי חי תחת שלטון הקיסורות הרוסית, בקריאת הדפים הצהובים ניתן ללמוד על ארגון חיי היהודים, על רבדי החברה ועל ההתנהלות הקהילה ומוסדותיה.
מתוך חוברת נדירה זו אצטט שתי פיסקאות:
הראשונה, נוגעת למגבלות על היוצאים חוץ לתחום המושב.
"רשיון על מסע להלאה מגבול מושבותם… מהצורך לדרוש מאת פני מושלי גובערני. – אך במשך היותם חוץ ממקום מושבותם מחויבים ללבוש מלבושי הנהוג שם מבלי שינוי עם תושביהם אשר מעמד אחד לו ולהם.
היהודים אשר יעתיקו את עצמם להלאה מגבול רוסי' בלי תעודה מהממשלת, יגורשו מהסתפח עוד בנחלת הרוסים, ולא יתקבלו עוד עד עולם".
השניה, לקוחה מתוך נוסח שבועת הרב ונוגעת לתפקידו כאחראי על הנאמר בתפילות ובדרשות שיהיו בעד הקיסר ולא חלילה נגדו , וגם אחריותו לספרים בספריית בית הכנסת.
"בתפילותינו ובנימוסנו, הן בבית הכנסת ובית המדרש או חוצה לה, הן בספרים ותשמישי בית הכנסת, לא אתן מקום לשום התנגדות נגד חקי הקיסר ירום הודו אשר נחקקו בנידון זה… וכבוד משפחתו הנשאה, גם לא נגד הממלכה, יועציו, שריו, ועבדיו, וכל הנאמנים אתו".
שבת שלום
אבישי
תגובות
1. רעי, חנוך גוטליב כתב לי:

3. מרים כתבה לי:
תודה לך על הרשימות המחכימות. בהקשר לפס' מהושע המופיע בשער ספר הגזרות, לי היה פשוט שמדובר בהדגשת העינויי שיש בגזרות (פעמיים בפס'), רק שזה מסתתר תחת ציטוט תמים לכאורה מפס' בהושע.יש כאן אירוניה מרה ע"י היפוך משמעות הפועל ,ענה'.
——————————————–
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום. משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
rambaml1@gmail.com
להשאיר תגובה