בע"ה
קוצי תשעה באב
יום אחד לפני צום תשעה באב התגלגלה לידי בספריה חוברת דקיקה על שמות צמחי ארץ ישראל. חיבור מילוני מקורי הנותן שמות עבריים לצמחי הארץ בהתבסס גם על ידע עממי. המחבר אפרים רבינוביץ (לימים: הראובני). השנה תרע"ז (1917). החוברת, הגם שאינה תורנית, מופיעה במאגר Hebrew Books.
בעמוד האחרון של שמות הצמחים ראיתי צמח 'חדש' בשם קוצי תשעה באב.
מי הוא הצמח העונה לשם המיוחד זה ומדוע נקרא כך?
ברשימת הצמחים שבאתר "נאות קדומים", שהוקמה על ידי בנו נגה הראובני, מופיע שמו הבוטני – לכיד קוצני – בצד שמו במקורות קוצי תשעה באב.

המקור: כאן
נזכרתי מעשה בילדותי בשטיבל של חסידי ראדז'ין בחיפה.
נוהגים היינו, ילדי השטיבל, לקטוף בערב תשעה באב 'גולגלך', פירות עץ האזדרכת, ולהביא שקיות מלאות מהם לבית הכנסת. במהלך קריאת איכה היינו זורקים אותם על המתפללים. משתדלים לקלוע לכובעם או לתוך חולצתם. לא פעם זה היה נגמר בצעקות או בשפיכת מים עלינו וגירושנו מהשטיבל.
אינני יודע מה מקור המנהג המוזר הזה שכילדים התלהבנו ממנו. ברי לי שהוא עתיק יומין והובא לשטיבל מהשטיבלים החסידיים שחרבו באירופה בזמן השואה.
היום קראתי בזכרונותיו של בן ציון גולד, יהודים ויהדות בפולין לפני השואה (ירושלים, כרמל, תשס"ט 2009). ושם מספר הוא על מנהג זה בתשעה באב בעיר ראדום בה נולד וגם מצאתי טעם בדבריו.
"מעשי המשובה של הילדים ריככו את חומרת האבל של תשעה באב. בשעת קריאת מגילת איכה, כשהמבוגרים ישבו על הקרקע כמנהג האבלים, ניסו הילדים להסיח את דעתם והשליכו על זקניהם זרעים קיצוניים." (עמ' 47).
בני יצחק הראה לי שבספר אליה רבה על שלחן ערוך לר' אליהו שפירא, נפטר בשנת תע"ב 1712, מופיעה הסתייגות ממנהג זה.
בשלחן ערוך, הלכות תשעה באב סימן תקנט סעיף ה כתב מרן כי בשעת הקינות אסור לספר דבר…". הוסיף וכתב על זה ב'אליה רבה':
וכ"ש [וכל שכן] שרע עלי המעשה במה שקצת נוהגין קלות וזורקין זה לזה בבה"כ [בבית הכנסת].
כנראה שמנהג זה לא התבטל בדורות הבאים כי גם המשנה ברורה מביאו בלשונו ועוד מוסיף עליו:
סימן תקנט סעיף ה
(כב) אסור לספר דבר – וכל שכן שרע עלי המעשה במה שקצת נוהגין קלות, וזורקין זה לזה בבית הכנסת. ועוון גדול הוא, דאפילו שלא בתשעה באב אסור להראות קלות בבית הכנסת, וכל שכן בתשעה באב ובשעת קינות, שעם ישראל מקוננים על בית ד' שנחרב ועל עמו שנפזרו בכל העולם.
כמדומני שמנהג זה נדיר מאד כיום במחוזותינו.
אודה למי שייספר שאצלו בבית הכנסת או השטיבל נהגו כך אמש.
בציפיה לישועה ולבניין בית המקדש בימינו.
אבישי
תוספת:
מכל התשובות הרבות שקבלתי עולה שתופעה זו, שהייתה רווחת בהרבה בתי כנסת בארץ ויסודה במנהג ישן-נושן, נעלמה בבת אחת – בדור אחד, ונראית לנו כיום מוזרה. הלוא דבר הוא !
להרחבה במקורות נוספים ראו נא גם מדור התגובות לרשימה זו.
מגוון תשובות שקבלתי:
- א.ט. כתב:
גם לי זכור שאספנו בערב תשעה באב את הבובקעס. בבית הכנסת בשכון פאג"י בירושלים היו זוקים למרות שלא היה לרוחם של רב בית הכנסת, הרב בנימין זאב יעקבזון זצ"ל ושל ההונגרים (ואבי ז"ל בתוכם) שבין המתפללים. מאידך, ההונגרים שאבות אבותיהם הגיעו לארץ וכבר נקראו "סאברעס" ("צברים" – בעברית) בבית הכנסת בבתי הונגרים בירושלים, היו זורקים.
היום אני חושב, שרק "מספרים" על זה אבל אינני מכיר בתי כנסת שזורקים בהם בובקעס.
3. דוד א. כתב:
אני גם זוכר מנהג זה מילדותי שלי בראשית שנות השישים. בערב תשעה באב, בבית הכנסת הגדול שבשדרות סמאטס בתל אביב, היינו הילדים זורקים חרולים כאלה על המתפללים
4. יהודה י. כתב:
ב'ה לא ראיתי מעין זה כבר עשרות שנים.
10. יוסי ל. כתב:
גם אני זוכר מילדותי. ביקרתי אצל סבי ר' יהודה אהרן לייכטר ז"ל בקרית אתא (אז כפר אתא). סבי התפלל בשטיבל של גור. וגם שם אספו הילדים מלא חופניים מפרי האזדרכת ונמטירו אותם על המקוננים, שישבו על ספסלים הפוכים ברחבה שלפני השטיבל.
11. נתנאל ר. מספר:
ספריית הרמב"ם מתקוונת אליך.
שירותי סריקה ומשלוח חומר תורני מספרים וכתבי עת ישנים וחדשים ללא תשלום.
משתדלים לענות לכל פונה תוך 24 שעות.
כתבו אלינו:
rambaml1@gmail.com
כן, מנהג כזה היה בכמה בחצרות חסידיים, יש אימרה חסידית בנוגע לזה ואני לא זוכר בדיוק בשם מי נאמרה, והאימרה היא כי פעם ראה אחד מהאדמורים איך שבני נוער זורקין זה לזה באמצע הקינות אז אמר בדרך לימוד זכות ׳רבונו של עולם אם התנהגות כזה היא לא לפי רוחך אז בבקשה הסר מאתנו את יום הזה׳. ולפי זה יוצדק למה נהגו כך
את מנהג של את המנהג יידוי 'בונקלך' [כך קראו לפחות בעבר לפירות העגולים החלקים הקטנים של עץ סרק נפוץ בשפלה ובאזור ירושלים, איני יודע את שמו הרשמי] בתשעה באב ראיתי אצל החסידים ברחובות.
אני זוכר בילדותי, זכיתי להיות מספר פעמים בבתי וורשא (מאה שערים) בירושלים, וקראו לזה בבוקעס. לא היה קוצני.
שלום רב אבישי,
ישר כח על רשימך האחרונה.
בהמשך לבקשה שהעלית בסופה,
בעיתון גימלאי מכון וולקני "גמלה-עט" (שיוצא ע"י פרופ' משה בר יוסף).
ראה שם בעמוד 2-3 עדות של יוצא סאטמר על ילדותו בעיירה.
אני מניח שפרופ' בר יוסף יוכל לקשר אותך לבעל העדות.
בברכת שבת שלום והמשך קיץ בריא.
יהורם לשם
גם אני הקטן זוכר את המנהג זריקת "הבובקעס" בבית החסידים גור בבלגיה. אבל מאז כבר לא קיים שם המנהג.
זה כנראה שורש מנהג והמקור למנהג זריקת חפצים בטלז על חתנו של הגר"א גורדון, בוואלוז'ין על הבית הלוי, וגם בפוניבז' כיום.
אני נולדתי בדבלין אירלנד, ושם היה מנהג דומה אבל לא בתשעה באב אלא בשמחת תורה. בבית הכנסת שלנו בדבלין הנקרא "שערי ציון" [Terenure Synagogue] הילדים היו זורקים בשמחת תורה איזה סוג אגוז [chestnut]. הילדים היו אוספים את זה כל השנה, כמו הגרעין של המשמש, אלא שהיה גדול בהרבה. היינו [גם אני] זורקים את זה בתוך בית הכנסת בפרט בזמן ההקפות. כמובן ראשי הקהלה ניסו להפסיק את המנהג הזה ולא הצליחו. הבית כנסת היה עם שטיחים מקיר לקיר, והאגוזים לכלכו את השטיחים, וגם זה היה מאוד מסוכן. ככה חלפו כמה שנים ולא הצליחו לעקור את המנהג, עד שהגיע רב ראשי חדש הרב יצחק כהן ז"ל, והוא אמר שהוא יפסיק את המנהג המטופש הזה. לפני ההקפות הוא נתן דרשה במיוחד לילדים. ושם סיפר שפעם היה בירושלים סנהדרין, והוא האריך לתאר לילדים מה זה סנהדרין, שמכל העולם היהודי היו פונים אליהם בכל מיני שאלות. ויהי היום – כך סיפר – הגיע משלחת מארץ רחוקה ששמה אירלנד. הם נסעו שבועות באוניות ובגמלים עד שהגיעו לירושלים. הסנהדרין לא שמעו על מדינת אירלנד. ושאלתם בפיהם האם מותר לזרוק בשמחת תורה chestnut.. הסנהדרין לא האמינו שיש איזה מדינה שיש להם כזה מנהג. המשלחת לא הצליחו לשכנע את הסנהדרין שיש כזה מנהג. אנחנו הילדים כששמענו שהסנהדרין לא מאמינים שיש מקום בעולם שיש כזה מנהג, אז החלטנו להפסיק את המנהג. כנראה שזה מאוד גרוע אם הסנהדרין לא מאמינים. ומאז, המנהג התבטל.
בברכת שבת שלום
יחיאל ולר
כתב לי אריה ק.:
לבקשתך, מצורף מאמר מקולמוס – כאן.
אגב, הסיפור מהרבי מרוז'ין מובא גם בהרחבה בעוד מקורות.
שבת שלום וכל טוב
בידידות
תוספת דברים נמצאת כאן בפורום אוצר החכמה –כאן.
יוסף אביב"י
כתב פינחס בן אהרון:
ראה מה שמספר ר' אריה לוין זצוק"ל בזכרונותיו שהובאו ב'-איש צדיק היה' – כאן.
כתב לי רפאל ש.:
ראה כאן בשו"ת בית ישראל (וועלץ) סימן קנ"ה בעניו עליו כתבת.
ולנחמת ציון וירושלים
כתב לי דוד אסף:
על חרולי תשעה באב יש חומר רב.
ראה את מאמרי 'החסיד כאדם משחק', שהתפרסם בספר ישן מפני חדש – שי לעמנואל אטקס, תשס"ט, כרך א: ראה בעמ' 149-148 ובהערות, שם הובאו כמה מקורות למנהג זה שהוא קדום.
וראה גם בספרו של יצחק זימר, עולם כמנהגו וכו'
אני גם זוכר מנהג זה מילדותי שלי בראשית שנות השישים. בערב תשעה באב, בבית הכנסת הגדול שבשדרות סמאטס בתל אביב, היינו הילדים זורקים חרולים כאלה על המתפללים.
כתב לי חיים מ.
אציין גם לסיפור חב"די שראיתי בילדותי וכעת מצאתי אותו.
אני אישית מאד לא מתחבר למנהג וגם לצידויקו. אבל מראה מקום אני לך כאן
יש מאמר שלם על המנהג ומקורותיו של ד״ר אהרן טרנד; ״זריקת חרולים בתשעה באב״; דף שבועי בר אילן מס׳ 352
פוסט נפלא. תודה לך. אבי עליו השלום סיפר שבעיירה שלו נהגו הבנים ליידות זרעים קוצניים וקרא להם, קעמלעך (מסרקים)